UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Забруднене повітря – планетарна проблема

З нагоди Міжнародного дня чистого повітря для блакитного неба, що відзначається цього року 7 вересня, в Оргуському інформаційно-просвітницькому центрі ДЕА в очно-дистанційному режимі відбулося засідання круглого столу за темою: «Чисте повітря під час миру та війни: моніторинг якості повітря в Україні». Його проведення ініціювали Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України; Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління (завідувачка кафедрою водних екосистем і біоресурсів ДЕА, представниця Програми «ЄС для довкілля: Водні ресурси та Екологічні дані» в Україні Наталія Закорчевна) за підтримки Програми «ЄС для довкілля: Водні ресурси та Екологічні дані»
У заході брали участь керівники окремих профільних підрозділів Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, науковці Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, представники фінансованих ЄС Програм «ЄС для довкілля: Водні ресурси та Екологічні дані» і «APENA», представництва ЄС в Україні та громадських екологічних організації, а також інших зацікавлених організацій як в Україні, так і за її межами.
У роботі круглого столу взяв участь і виступив заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький, який акцентував увагу учасників засідання на важливості винесеної до розгляду актуальної проблеми та поінформував про діяльність Міндовкілля у напрямку захисту навколишнього природного середовища, зокрема й моніторингу якості стану повітря в Україні.
Ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар, відкриваючи засідання наголосив на тому, що «Забруднення повітря це проблема, яка має транскордонний планетарний характер, необхідна колективна відповідальність та колективні дії держав світу для її розв’язання. Україна приєднується до міжнародної кампанії щодо чистого неба з метою підвищення обізнаності щодо стану екологічної політики ЄС та України, особливо під час повномасштабної російсько-української військової агресії та демонструє готовність дотримуватися європейського курсу на здорове довкілля. Окрім того, це тісно пов’язано й з іншими глобальними кризами, такими як зміна клімату, втрата біорізноманіття, інші форми забруднення. На сьогодні влада, науковці та громадські організації спільно працюють у сегменті моніторингу стану забруднення повітря, шукаючи найефективніші рішення. Важливо, що ЄС підтримує поступ України до найкращих міжнародних практик і стандартів ЄС для моніторингу стану якості повітря та захисту здоров’я українських громадян».
Із виступу представника Австрійського Агентства навколишнього середовища, тематичного лідера Програми «ЄС для довкілля: Водні ресурси та Екологічні дані», Йоханнеса Майєра: «Громадянське суспільство в Україні вже активно займається моніторингом якості повітря за допомогою сенсорних мереж. Ці дані доповнять калібровані вимірювання модернізованого державного моніторингу якості повітря, які необхідні для виконання вимог Директиви ЄС щодо якості повітря».
Учасники засідання круглого столу прослухали звернення Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша (відеозвернення).
Довідково. Програма « ЄС для довкілля: Водні ресурси та Екологічні дані» спрямована на поліпшення добробуту людей у країнах Східного партнерства ЄС, у тому числі й в Україні, забезпечення їх зеленої трансформації відповідно до Європейської «Зеленої Угоди» та Цілей Сталого Розвитку (ЦСР). Партнерами - виконавцями Програми є Агентство з навколишнього середовища Австрії (UBA), Австрійське агентство розвитку (ADA), Міжнародне бюро з водних ресурсів (OiEau) (Франція), Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD), Європейська економічна комісія ООН (UNECE). Програма спільно фінансується Європейським Союзом, Австрійським агентством з розвитку та Французьким водним агентством Артуа-Пікардії на основі бюджету 12,75 мільйонів євро (12 мільйонів євро - внесок ЄС). Термін реалізації - 2021-2024 роки.







Анонси
Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління на постійній основі проводить навчання та перевірку знань щодо підготовки кандидатів на отримання сертифікату екологічного аудитора на тему: “Підготовка до кваліфікаційного іспиту кандидатів на отримання сертифікату екологічного ...
27.04.2024
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: