UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

За завдані збитки агресор відповість сповна!

Сотий день російсько-українській війні… Агресор завдав нашій країні величезних збитків як економічних, так і екологічних. Напередодні в Державній екологічній академії післядипломної освіти та управління за участі представників Міністерства борони України, Генерального штабу ЗСУ, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, науковців відбулася нарада з екобезпеки сектору безпеки і оборони України, ініційована Центром європейської та євроатлантичної інтеграції ДЕА. На порядку денному розглядалося широке коло питань, зокрема, щодо методики фіксації злочинів проти довкілля, розробки та використання узгоджених критеріїв оцінки завданих збитків, Програми відновлення довкілля України та інші.

У заході брали участь: перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Гречаник: ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар; проректор з інноваційного та технологічного розвитку ДЕА Ігор Іваненко; директор Центру європейської та євроатлантичної інтеграції ДЕА Володимир Гандзюра ; головний спеціаліст експертної групи міжнародного військового співробітництва в інформаційній сфері та у сфері публічної дипломатії, Директорат інформаційної політики у сфері оборони та стратегічних комунікацій Міноборони України Петро Канапа, полковник; начальник відділу екобезпеки та цивільного захисту Міноборони України Сергій Гущин, полковник; заступник начальника відділу екобезпеки та цивільного захисту Міноборони України Андрій Парталян, полковник; перший заступник голови Держекоінспекції України Дмитро Заруба; завідувачка кафедри екології та екологічного контролю ДЕА Наталія Риженко; експерт з питань екобезпеки Марія Матвієнко; начальник відділу охорони тваринного світу управління охорони біорізноманіття Міндовкілля України Володимир Домашлінець; директор Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Яцюк; завідувач кафедри заповідної справи та рекреаційної діяльності ДЕА Микола Мовчан; доцент кафедри водних ресурсів ДЕА Василь Коротецький.

Відкриваючи засідання ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар наголосив, що широкомасштабна війна Росії проти України - це не лише злочин проти мільйонів мирних українців, але й загроза екологічній безпеці нашої держави. Міста і села зазнали руйнувань. Під прицілом агресора – й екологія. Приміром, на сьогодні під загрозою знищення  близько 200 територій земель Смарагдової мережі - природоохоронні території, визначені Бернською конвенцією ( Її мета - збереження рідкісних видів та оселищ). «Десятки природних і біосферних заповідників, національних і регіональних природних парків країни зазнають шкоди внаслідок бойових дій. Третину заповідного фонду необхідно буде відновлювати. Гострі екопроблеми на Донбасі. Отже. потрібні фіксація та оцінка нанесених збитків навколишньому природному середовищу»,- підкреслив учений.

У своєму виступі перший заступник міністра Міндовкілля України Руслан Гречаник повідомив, що «Міндовкілля ще на початку березня ц.р. ініціювало збір інформації про завдані країною- агресором збитки навколишньому природному середовищу, про злочини проти довкілля. Звісно, що всі реальні збитки зможемо підрахувати лише після закінчення війни, на фронтах якої захищають нашу Батьківщину від нелюдів також 6800 працівників екологічної сфери» ,- зазначив він. Посадовець також підкреслив, що «підрахунок розміру збитків за відповідною методикою ведеться постійно, але. зважаючи на те, що воєнні дії на нашій території не припиняються, навести точні цифри збитків неможливо. Але вже сьогодні можна стверджувати, що загальний розмір заподіяної шкоди довкіллю, становитиме мільярди доларів. Активна співпраця профільних підрозділів Міндовкілля, відповідних служб Міноборони та науковців Академії сприятиме ефективному вирішенню багатьох питань, винесених до розгляду на цій нараді»,- сказав Руслан Гречаник.

Учасники засідання у своїх виступах висловлювали глибоку стурбованість щодо завданих російським агресором нашій країні матеріальних та екологічних збитків, поділилися окремим досвідом у своїй роботі, зокрема:

Дмитро Заруба: «При Державній екологічній інспекції України 1 березня 2022 року створено та працює Оперативний штаб для формування єдиного реєстру збитків, заподіяних довкіллю внаслідок широкомасштабної війни росії проти України. Основні завдання Штабу - фіксація, розрахунок та систематизація збитків, заподіяних навколишньому природному середовищу, ведення єдиного реєстру таких збитків, а також виявлення та аналіз випадків, що можуть становити потенційну небезпеку для довкілля та населення. Оперативний штаб вже зафіксував 257 злочинів проти довкілля. Зафіксовані екологічні злочини під час бойових дій на території нашої держави, зібрана доказова база будуть використані для розгляду та покарання агресора у міжнародних судах».

Ігор Іваненко: «російські загарбники нищать значну частину площі природно-заповідного фонду України. Заповідники та національні парки зазнають значних втрат. На заповідних територіях - тисячі видів рослин, які занесені до Червоної книги України і охороняються законом За підрахунками науковців, під загрозою знищення - майже 200 територій Смарагдової мережі. Це 2,9 мільйона гектарів, що потребують охорони на загальноєвропейському рівні».







Анонси
Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління на постійній основі проводить навчання та перевірку знань щодо підготовки кандидатів на отримання сертифікату екологічного аудитора на тему: “Підготовка до кваліфікаційного іспиту кандидатів на отримання сертифікату екологічного ...
27.04.2024
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: