UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Як діяти в разі пожежі в будинку?

Сконцентруйтеся

Паніка — найлютіший ворог у небезпечних ситуаціях.

Вона затьмарює розум,забирає дорогоцінний час, не дає можливостіадекватно зреагувати в екстреній ситуації.

Намагайся негайнозателефонувати за номером 101.

Чітко й швидко надайте оператору всю необхідну інформацію: де визнаходитесь, адресу будинку, кількість поверхів, місце виникнення пожежі, тощо, а такожповідомте своє прізвище.

Захистіться від чадного газу

Найчастіше люди під час пожежі помирають не від самого вогню, а від отруєння продуктами згорання, зокрема чадним газом.Обов’язково закрийтеобличчя й дихальні шляхи зволоженою тканиною (серветкою), яка відіграє роль тимчасового фільтра.

Мінімізуйте кількість гарячого повітря

Оскількипід час пожежі гаряче повітря піднімається вгору, то пересуватись потрібно повзкомвдихаючи повітря нижчої температури.

Перевірте доступні виходи

Не намагайтеся різко відчинити всі можливі двері.

Рухайтеся до дверей повзком.

Якщо є можливість, слід вимкнути джерела струму, перекрити газовий вентиль.

Перед тим як відчиняти  двері, перевірте температуру ручки дверей, якщо вона гаряча — виходити назовні є небезпечно, оскільки там панує вогонь.

Якщо ви все ж таки відкрили двері та залишили приміщення, незабудьте щільно зачинити за собоюдвері.

Чого не можна робити?

За жодних умов не можна користуватися ліфтом під час пожежі. Шукайте сходи.

Пам’ятайте, що під час пожежі категорично заборонено відчиняти вікна в кімнаті, де вирує полум’я, оскільки наявність кисню його тільки підсилить.

Якщо ви рятуєтесь разом із дитиною, вона має бути попереду вас, для того, щоб не зникла з поля зору.

Що робити, якщо приміщення заблоковане?

Якщо дим і полум’я не дозволяють вийти назовні,знайдіть кімнату, яка розташована щонайдалі від епіцентру пожежі. За можливості змочіть щонайбільше тканини, дорогою до тимчасового укриття.

Закрийтевологою тканиною щілину між дверима та підлогою в кімнаті.

Якщо пожежа почалася не у вашій оселі, але вийти вже немає можливості, закрийте всі щілини зволоженою тканиною, особливу увагу приділіть вхідним дверям.

Закривши рот і ніс зволоженою тканиною, слід обережно повзкомдістатися до вікна,обережно злегкайого відкрити і дихати через шпарину.

Кличте на допомогу.

Коли допомога(особовий склад пожежно-рятувальних підрозділів) прибула намагайтесь привернути до себе увагу.

Без нагальної потреби не вистрибуйте із вікна.

Пам’ятайте, що кожен другий стрибок з четвертого поверху є смертельним. Якщо ви розумієте, що вистрибнути все ж таки доведеться,  за можливості зменшіть висоту падіння (спробуйте викинути м’які речі, після чого намагайтеся повиснути за вікном на руках). Відштовхнувшись, стрибайте на м’які предмети за їх наявності.

Після того, як ви залишили будинок, де відбувається пожежа, не повертайтесь до нього, навіть якщо це здається безпечним!

Як діяти в осередку пожежі?

Вдихайте повітря тільки через зволоженутканину(серветку),не прибирайте її від обличчя. За можливості накрийте зволоженою тканиною тіло і голову.

Голосно кричіть, щоб рятувальники могли вас знайти.

Доктор  наук  Магльована  Тетяна.

Галузевий навчальний центр з охорони праці.

Анонси
Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління на постійній основі проводить навчання та перевірку знань щодо підготовки кандидатів на отримання сертифікату екологічного аудитора на тему: “Підготовка до кваліфікаційного іспиту кандидатів на отримання сертифікату екологічного ...
27.04.2024
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: