UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Єврокомісар з питань навколишнього середовища, океанів та рибальства Віргініюс Сінкявічюс відвідав Вишгородську лабораторію

Єврокомісар з питань навколишнього середовища, океанів та рибальства Віргініюс Сінкявічюс та голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко за запрошенням міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця відвідали Басейнову лабораторію Міжрегіонального управління захисних масивів Дніпровських водосховищ у місті Вишгороді. У заході брали участь співробітники кафедри водних екосистем та біоресурсів.

Голова Державного агентства водних ресурсів України Олексій Кузьменков ознайомив посадовців з діяльністю лабораторії після модернізації і роботою сьогодні в умовах війни.

Реконструкція Вишгородської лабораторії за підтримки ЄС стала віхою на шляху до чистого довкілля та чистої води для України. Зараз, як ніколи, ЄС готовий надавати постійну підтримку Україні, щоб наблизитися до екологічних досягнень ЄС. Це підтримає Україну у поліпшенні розбудови як для людей, так і  для довкілля.

Оновлення Вишгородської лабораторії здійснено за підтримки ЄС у рамках проекту «Водна ініціатива Європейського Союзу Плюс» (2016-2021) під керівництвом Державного агентства водних ресурсів України.

Тепер лабораторія може проводити найсучасніші аналізи води, які дають змогу виявляти важкі метали, промислові хімікати та пестициди в менших концентраціях і з більшою точністю в річках Дніпро, Десна та Прип’ять. Завдяки цій  успішній модернізації Україна показала свою відданість і здатність рухатися до найкращих стандартів ЄС та міжнародних.

Лабораторію знову відкрили під час успішного заходу з нагоди Всесвітнього дня води 22 березня 2021 року в присутності Міністра охорони навколишнього природного середовища та природних ресурсів України та керівника відділу економічного співробітництва, енергетики, інфраструктури та навколишнього середовища Представництва ЄС в Україні.

За допомогою цього проекту ЄС підтримав Україну в отриманні нових можливостей для захисту навколишнього середовища та здоров’я людей:
  • Лабораторні приміщення були розроблені відповідно до міжнародних стандартів моніторингу (ISO 17025:2017). Це стосується, наприклад, нових трубопроводів для газів (гелій, аргон, азот тощо), електроенергії та встановлення надійної вентиляційної системи та заходів безпеки.
  • Лабораторію укомплектовано новими аналітичними приладами для кращого аналізу хімічного стану водойм: системою очищення води, газовим хроматографом із тандемним мас-спектрометром, атомно-абсорбційним спектрометром, атомно-флуоресцентним спектрометром, системою твердофазної екстракції та ін.
  • Понад 100 українських професіоналів у сфері водних ресурсів з різних організацій отримали розвиток потенціалу з моніторингу та аналізу води.
Крім того, скринінг забруднюючих речовин, проведений вперше в басейні річки Дніпро, дозволив відслідковувати понад 67 000 речовин у басейні Дніпра від Білорусі до узбережжя Чорного моря: пестициди, фармацевтичні препарати та важкі метали були виявлені в концентраціях, які найбільше час перевищує стандарти Європейського Союзу. Надалі ці речовини мають контролювати, зокрема, Лабораторія у Вишгороді.

ЄС продовжує підтримувати свого українського партнера в русі до наближення досягнень ЄС у сфері довкілля за допомогою нової програми EU4Environment – вода та дані.

Ця програма зміцнить потенціал персоналу лабораторії та підтримає акредитацію лабораторії. Акредитація підтвердить, що результати, надані Вишгородською лабораторією, є офіційно дійсними, порівнянними, послідовними та достовірними, тому політичні рішення можуть прийматися на основі надійних наукових даних. Ця нова програма, що фінансується ЄС, також запровадить моніторинг стічних вод COVID-19 та здійснить пілотне тестування зі стічними водами та установами охорони здоров’я.

Успішна реалізація нової  програми ЄС у сфері водних ресурсів сприятиме модернізації системи управління водними ресурсами України згідно з  європейськими підходами.




Анонси
Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління на постійній основі проводить навчання та перевірку знань щодо підготовки кандидатів на отримання сертифікату екологічного аудитора на тему: “Підготовка до кваліфікаційного іспиту кандидатів на отримання сертифікату екологічного ...
27.04.2024
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: