UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Вірусний гепатит А у Вінниці, Вінницькій області та інших регіонах України: необхідні невідкладні заходи (наукова позиція)

“Залізобетонний водогін діаметром 1200 мм - найбільший у Вінниці, той, з яким ми «гралися» три останніх дні, аби ліквідувати аварійний витік - «полетів» у новому місці. На жаль, без повного припинення водопостачання аварійні роботи не виконати ніяк (величезний діаметр, шалений тиск)” – цю інформацію 19 жовтня 2023 року оприлюднила у телеграм каналі “Вінницяоблводоканал” Оксана Поліщук.

А вже 31 жовтня 2023 року український аналітичний портал “Слово і діло” на своєму інтернет ресурсі розмістив наступну інформацію: “За результатами позачергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (засідання комісії від 30 жовтня 2023 року – примітка редактора ) спалах (вірусного гепатиту А (хвороби Боткіна, хвороби брудних рук, жовтухи – народні назви хвороби) у Вінниці та Вінницькій області – примітка редактора) визначено як надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня. Тому в регіоні посилено протиепідемічні заходи”, – повідомив Ігор Кузін – головний державний санітарний лікар України від 2 червня 2021 року по теперішній час.

За даними інтернет-ЗМІ “Cуспільне новини” на момент аварії на найбільшому у Вінниці водогоні у Вінницькій громаді вже (16 жовтня 2023 року) був зафіксований перший випадок захворювання на вірусний гепатит А.

Вірус гепатиту А здатний місяцями зберігатися у навколишньому середовищі, в тому числі і за низьких температур (морозів), не втрачаючи своєї вірулентності (здатності викликати захворювання при потраплянні у “сприймаючий” організм).

Механізм передачі (від хворої людини чи носія до здорової) в основному – фекально-оральний (в рідкісних випадках може бути контактний та гемоконтактний: у продромальний період хвороби найбільша концентрація вірусу виявляється у крові). Найбільш частими факторами передачі  є: вода, продукти харчування, посуд, іграшки (для дітей), “забруднені” вірусом, що надійшов у навколишнє середовище від хворої людини, носія.

Інкубаційний період (час від моменту зараження до появи перших симптомів) вірусного гепатиту А складає в окремих випадках від 7 днів до 1,5 місяці (в більшості випадків (в середньому) - 2-4 тижні).
Початок надходження вірусу гепатиту А з фекаліями людини, яка знаходиться у продромальному періоді чи є безсимптомним вірусоносієм (такі випадки теж трапляються), часто ПЕРЕДУЄ клінічним проявам захворювання і, відповідно, фіксації випадку захворювання. Протікання хвороби у легкій, стертій формі призводить до того, що людина переносить хворобу “на ногах” і взагалі НЕ звертається по медичну допомогу, проте виділення такою людиною вірулентного вірусу у навколишнє середовище відбувається у повній мірі.

Так, за даними CDC (Center for Disease Control – центр контролю захворювань  США) у США фіксується  ЩОНАЙБІЛЬШЕ ТІЛЬКИ ПОЛОВИНА всіх випадків захворювання на вірусний гепатит А.

Це все означає, що діяти потрібно невідкладно, не чекаючи результатів  досліджень профільних служб МОЗ, слідчих дій тощо (за даними інтернет-ЗМІ “Cуспільне новини”, опублікованими 31 жовтня 2023 року “Поліцейські Вінниччини почали досудове розслідування за статтею 325 за фактом захворювання людей на гепатит А. Поліцейські разом із профільними службами МОЗ проводять слідчі дії”.

Оскільки “джерело (фактор) до сих пір не встановлено” (всі без виключення джерела, що оприлюднюють інформацію про вірусний гепатит А у Вінниці) комплексні протиепідемічні заходи повинні враховувати всі можливі варіанти і в першу чергу увагу необхідно звернути на воду, в тому числі і з централізованої системи водопостачання (науковий досвід ліквідації “спалахів” (епідемій) гепатиту А в союзі в часи Афганської війни 1979-1989 рр., наприклад), оскільки хлор, діючі речовини всіх хлорвмісних реагентів, навіть у концентраціях, які теоретично можна подати (не кажучи про ті концентрації, які використовують де-факто), не вбивають вірус гепатиту А.

В рамках творчої співпраці фахівцями Державного закладу “Державна екологічна Академія післядипломної освіти та управління” Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державної установи “Національний університет водного господарства та природокористування ” Міністерства освіти і науки України, Державної установи “Дніпровський Державний технічний університет” Міністерства освіти і науки та громадської організації “Фонд розвитку водоочисних технологій”, ще у 2022 році були розроблені Методичні вказівки
“Невідклані та першочергові заходи з відновлення і модернізації водопостачання та водовідведення територій, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Комплексні протиепідемічні заходи в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру”,

“Невідклані та першочергові заходи з відновлення і модернізації водопостачання та водовідведення територій, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Комплексні протиепідемічні заходи в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру. Застосування Препарату Мікростат. Суміш полі- та низькомолекулярних електролітів, виготовленого за ТУ У 20.1-41972832-002:2020 на фізико-хімічних етапах технологічних процесів очищення та знезараження стічних вод”

та методичні рекомендації

“Методичні рекомендації відновлення і модернізації водопостачання та водовідведення територій, що постраждали внаслідок збройного конфлікту, шляхом запровадження заходів з застосуванням Препарату Мікростат (ТУ У 20.1-41972832-002:2020)”.

Методичні вказівки регламентують впровадження та використання технологій реагентного очищення та знезараження питної та стічних вод з високим ступенем надійності, призначеної для використання в умовах надзвичайних ситуацій природного, соціального, техногенного та воєнного характеру для забезпечення населення доброякісною, епідемічно-безпечною питною водою та захисту довкілля від забруднення епідемічно небезпечними стічними водами.

Методичні вказівки підготовлені на підставі узагальнення результатів впровадження багаторічних науково-технічних досліджень розробників, досвіду застосування прогресивних препаратів та реагентів, відомих у світовій та національній практиці, аналізу актуального світового досвіду з відновлення і модернізації водопостачання та водовідведення територій, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, проведення комплексних протиепідемічних заходів в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру, передбачають використання препаратів на основі тих діючих речовин, які доведено (на відміну від хлору та хлорвмісних реагентів) знищують віруси (так звана “зелена хімія”).

Методичні вказівки затверджено Науково-технічною радою Державної установи “Національний університет водного господарства та природокористування” (протокол №153 від 29 червня 2022 р.), Вченою радою Державної установи “Дніпровський Державний технічний університет” Міністерства освіти і науки (протокол №7 від 23 червня 2022 р.) та Вченою радою Державного закладу “Державна екологічна Академія післядипломної освіти та управління” Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів (протокол № 4-22 від 08 вересня 2022 року).

Впровадження в дію Методичних вказівок “Невідкладні та першочергові заходи з відновлення і модернізації водопостачання та водовідведення територій, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Комплексні протиепідемічні заходи в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру” сприятиме покращенню якості питної води та знезараженню стічних вод, дозволить зменшити рівень інфекційної захворюваності та рівень забруднення навколишнього природного середовища.
На офіційному порталі Києва 31 жовтня 2023 року було розміщено повідомлення Валентини Гінзбург - директорки Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації, яка наголосила на тому, що є ризик розповсюдженості вірусного гепатиту А і у столиці. 

Єдине Національне інформаційне агентство України УКРІНФОРМ 1 листопада 2023 року розмістило на своєму інтернет ресурсі наступну інформацію: «Станом на 1 листопада 2023 року в Івано-Франківську обласну клінічну інфекційну лікарню госпіталізували сімох людей з гепатитом A. Це — четверо дорослих і троє дітей».

Ще у 2022 році ДП “НІП” отримало роз’яснення від  попередників нинішнього Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України (Мінінфраструктури), в якому зокрема зазначалося, що впровадження Методичних вказівок “Невідкладні та першочергові заходи з відновлення і модернізації водопостачання та водовідведення територій, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Комплексні протиепідемічні заходи в умовах надзвичайних ситуацій воєнного характеру” (МВ) є питанням кожного підприємства водопровідно-каналізаційного господарства України, територіальних громад.

МВ призначені для використання фахівцями державних, комунальних та приватних підприємств водопровідно-каналізаційного господарства при організації обробки та знезаражування води в умовах надзвичайних ситуацій (НС), фахівцями Міністерства охорони здоров’я (МОЗ), Державної служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби), Державної екологічної інспекції (Держекоінспекції), при здійсненні державного нагляду за експлуатацією систем централізованого питного і господарсько-питного водопостачання і водовідведення в умовах НС, а також можуть використовуватись іншими суб'єктами відносин у сфері питної води, питного водопостачання та водовідведення.

Впровадження в дію МВ є актуальним, економічно обгрунтованим, призведе до покращення ситуації як епідемічної так і екологічної в країні.

У зв’язку з вищевикладеним Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління спільно з представниками установ та організацій розробників  вищезазначених МВ в режимі online (Zoom конференції) проведуть науково-навчально-практичний семінар “Епідемічно безпечне водопостачання та водовідведення в умовах надзвичайних ситуацій. Невідкладні протиепідемічні заходи та безхлорні технології при ліквідації епідемій вірусного гепатиту А” з детальним висвітленням того, що точно необхідно зробити територіальним громадам, які бажають НЕ ДОПУСТИТИ поширення вірусного гепатиту А серед своїх мешканців. Стежте за анонсами.
Анонси
Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління на постійній основі проводить навчання та перевірку знань щодо підготовки кандидатів на отримання сертифікату екологічного аудитора на тему: “Підготовка до кваліфікаційного іспиту кандидатів на отримання сертифікату екологічного ...
27.04.2024
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: