UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Науковці Академії брали участь у міжнародному семінарі в Швейцарії

Днями у тренінговому центрі ВООЗ (Шварценбург, Швейцарія) відбувся міжнародний навчальний семінар з оцінки забруднених територій в Україні. Зібрання організували менеджери міжурядової програми ООН (створена за ініціативи Стокгольмської конференції ООН з довкілля (1972) і рішення Генеральної Асамблеї ООН (1973)) з навколишнього середовища (ЮНЕП) та лабораторія Шпіц за фінансової підтримки ЄC в рамках програми «EU4Environment».
 
Протягом п’яти днів українські фахівці (голови, заступники голів, провідні спеціалісти центрального апарату та територіальних органів інструментального та лабораторного контролю Державної екологічної інспекції, науково-педагогічні працівники (представники наукових установ Національної академія наук України, Національних галузевих академій), представники Держпродспоживслужби, експерти, зокрема представниця Міжнародної миротворчої організації PAX (Нідерланди), а також локальні менеджера програми «EU4Environment») у складі чотирьох команд спільно з тренерами з Швейцарії, Великої Британії та інших країн програми ЮНЕП здійснювали планування, документування та оцінку отриманих результатів лабораторних досліджень щодо заздалегідь підготовленої організаторами забрудненої земельної ділянки згідно з легендою, розробленою працівниками лабораторії Шпіц.
 
У семінарі також брали участь науковці Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, зокрема співробітники навчально-наукових інститутів та Міжгалузевого координаційного центру з екологічної освіти для сталого розвитку Академії, діяльність яких безпосередньо пов’язана з вищевикладеною проблематикою: завідувач кафедрою водних екосистем і біоресурсів Костянтин Загороднюк; доцент кафедри зеленої економіки та економіки природокористування Марина Бондар; асистент кафедри екології та екологічного контролю Ірина Загрива.
 
Під час семінару були не тільки сплановані та реалізовані  відповідно до міжнародних практик, зокрема GLP, вимог ISO/IEC 17025:2005 (E) “General requirementsfor the competence of testing and calibration laboratories”, внутрішніх процедур всесвітньо відомої лабораторії Labor Spiez заходи з оцінки забруднених ( за легендою) територій тренінгового центру ВООЗ, а також розглянуті особливості екологічного контролю та моніторингу, фіксації наслідків, подальших кроків в Україні. Зокрема, було наголошено на необхідності суворого дотримання українського законодавства, акцентовано увагу на вимогах ДСТУ ISO 5667-3-2001 (ISO 5667-3:1994, IDT) “Якість води. Відбирання проб. Частина 3. Настанови щодо зберігання та поводження з пробами”, ДСТУ ISO 5667-6-2001 (ISO 5667-6:1990, IDT) “Якість води. Відбирання проб. Частина 6. Настанови щодо відбирання проб води з річок та інших водотоків”.
 
Порушене питання економічності (зведення до можливого прийнятного мінімуму витрат на оцінку) у комплексі із збільшенням залучення коштів на наступних етапах, зокрема для здійснення зеленого переходу, досягнення кліматичної нейтральності, знайшло схвальну підтримку організаторів та тренерів семінару.
 
У своєму виступі завідувач кафедрою водних екосистем і біоресурсів Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління наголосив на тому, що питання водозабезпечення є пріоритетними та ключовими для відновлення територій, що постраждали внаслідок воєнних дій, про наукову та методичну допомогу, яку надають навчально-наукові заклади України підприємствам, зокрема житлово-комунального господарства, поділився досвідом та результатами робіт з обробки стоків, ремедіації тощо, які здійснюються за підтримки наукових фахівців відповідного профілю, зокрема й Академії.
 
Представники ДЕА, у рамках заходу, також відвідали Міністерство економіки, енергетики та навколишнього середовища Швейцарії та EINSTEIN-HAUS, що територіально розміщуються у столиці мальовничої країни - м. Берн.
 
Всі учасники семінару, котрі брали участь у навчальних курсах, одержали відповідний іменний сертифікат від організаторів заходу.




Анонси
Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління на постійній основі проводить навчання та перевірку знань щодо підготовки кандидатів на отримання сертифікату екологічного аудитора на тему: “Підготовка до кваліфікаційного іспиту кандидатів на отримання сертифікату екологічного ...
27.04.2024
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: