UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

На антарктичній станції ''Академік Вернадський'' відбулася перезмінка українських полярників


12 квітня 2022 року зимівники 26-ї УАЕ, які впродовж року працювали в Антарктиці, вирушили додому,- про це повідомив Національний антарктичний науковий центр. Разом з ними до України прямує сезонний загін, котрий виконував відповідні роботи та наукові дослідження під час антарктичного літа. Попри російсько-українську війну на терені України та  складну логістику в світі,  на що істотно вплинула   епідемія COVID-19, на українській антарктичній станції "Академік Вернадський" відбулася перезмінка українських антарктичних експедицій. Вона завершилася традиційною передачею станції: бейскомандер 26-ї УАЕ Богдан Гаврилюк вручив бейсу 27-ї Юрію Отрубі символічні ключі та скриню, яку полярники експедиції мають відчинити після півроку зимівлі. В урочистому заході також брали учать  капітан "Ноосфери" Павло Панасюк та колишній британський капітан криголама Саймон Воллес, який допомагав вести судно з Чилі до Антарктики. Пан Воллес висловив підтримку нашим полярникам та  Україні в зв'язку з війною, побажавши миру й перемоги.

Український криголам "Ноосфера" прибув до "Вернадського" 30 березня. Окрім зимівників 27-ї УАЕ, судно доправило на станцію близько 80 тонн різних вантажів, а також 140 тис. літрів пального.


 
"Оскільки біля нашого острова досить мілководно і криголам не міг підійти впритул до станції, то всі вантажі перевозили невеликими моторними човнами, а також міні-баржею, якою обладнана «Ноосфера». Пальне перекачували по спеціальному трубопроводу. Увесь процес тривав понад тиждень, адже нерідко йому заважала примхлива антарктична погода ( до речі, на початку лютого цього року на українській антарктичній станції "Академік Вернадський" був зафіксований  температурний рекорд +12,7 °С). У підсумку на берег доставили річний запас пального, продуктів та побутових засобів для полярників, будматеріали та нове обладнання для продовження модернізації станції тощо. Зокрема, «автопарк «Вернадського» поповнився двома новими човнами, що також були  задіяні в процес розвантаження ( в майбутньому використовуватимуться і для морських досліджень), та двома снігоходами (до цього на станції залишалися ще британські, що тяжко піддавалися «реанімуванню»). Також наші полярники нарешті отримали «підмогу» у вигляді снігоприбиральної машини – впродовж  26 років вони прибирали сніг виключно вручну", - зазначили в Національному науковому антарктичному центрі.

«Нині криголам "Ноосфера" на борту з полярниками 26-ї УАЕ прямує до Чилі." З Чилі учасники антарктичних експедицій літаками будуть доправлені до Варшави, а вже звідти наземним транспортом – в Україну. «Ноосфера» ж до кінця війни не повертатиметься до Одеси, а базуватиметься в одному з портів Південної півкулі", - додали в антарктичному центрі.

Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління вже тривалий час підтримує наукову співпрацю з Національним антарктичним науковим центром. Ректорат та колектив  Академії щиро вітають українських полярників 26-ї УАЕ із  успішним завершенням річної антарктичної вахти, а зимівникам 27-ї – зичать плідної праці та примноження наукових здобутків!

Слава Україні!
Анонси
Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління на постійній основі проводить навчання та перевірку знань щодо підготовки кандидатів на отримання сертифікату екологічного аудитора на тему: “Підготовка до кваліфікаційного іспиту кандидатів на отримання сертифікату екологічного ...
27.04.2024
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: