UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Консультації з Групою експертів НАТО із розбудови системи національної стійкості

19-21 лютого 2019 року в Кабінеті Міністрів України  понад 70 українських фахівців із 24 державних відомств взяли участь у спільних консультаціях щодо розбудови системи національної стійкості із Групою експертів НАТО.
Від Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління у консультаціях взяв участь директор Центру європейської та євроатлантичної інтеграції Володимир Гандзюра.
Відкриваючи захід, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що цьогорічні консультації є унікальними, адже мають на меті розв’язати не ситуативну проблему, а розробити ефективну, попереджувальну систему національної стійкості саме на стратегічному рівні. Сучасні загрози еволюціонують із неймовірною швидкістю. Відтак і реакція має бути відповідною. Україна має унікальний досвід, адже 5 років безперервних гібридних атак неабияк загартували наш «імунітет». Однак для того, щоб стійкість не залишалася спонтанною і реактивною, ми і маємо створити далекоглядну систему захисту на стратегічному рівні.

Для ефективного функціонування такої системи необхідно, насамперед, три перші кроки: створити єдину систему міжвідомчої координації, підготувати правову основу для функціонування національної системи стійкості (через  відповідні стратегічні документи та рішення), а також підготувати  висококваліфікованих фахівців з питань розбудови системи національної стійкості.

Начальник Управління з питань співробітництва з НАТО Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Олексій Генчев зазначив, що ці консультації є надзвичайно важливою справою, яка матиме безпосередній вплив на національну безпеку нашої держави. Очевидним є те, що стратегічне планування, прогнозування  та оцінка ризиків – це те, чим ми повинні займатися сьогодні, аби впевнено дивитися у безпечне завтра.          

У своєму виступі керівник Групи консультативної підтримки НАТО Хасіт Танкей наголосив, що експерти НАТО раді долучитися до важливої роботи  із розбудови національної системи стійкості України і готові ділитися власними знаннями. Водночас  вважає, що український досвід є надзвичайно цінним і для країн НАТО. Адже, протистоячи російським агресивним діям, Україна щодня доводить свою стійкість.

На заключній сесії консультацій із розбудови системи національної стійкості України Група експертів консультативної підтримки НАТО зробила попередні висновки та озвучила власні оцінки. Зокрема, керівник Групи Хасіт Танкей зазначив, що Україна має значний рівень національної стійкості за усіма напрямами в межах семи базових вимог НАТО, а також володіє потужними можливостями реагування  криз на оперативно-тактичному рівні. Водночас є необхідність удосконалення координації на стратегічно-операційному рівні.

Олексій Генчев  сказав, що під час консультацій було розглянуто низку важливих питань, зокрема, щодо формування законодавчого поля системи стійкості, перехід від внутрішньовідомчої до міжвідомчої роботи, проведення регулярних навчань, а також узгодження розрізнених процедур та планів. Найближчим часом буде створено міжвідомчу робочу групу, яка працюватиме над реалізацією цих важливих завдань, додав він.

Своєю чергою Голова представництва НАТО в Україні Александер Вінніков у заключному слові  підкреслив, що цьогорічні консультації є дуже своєчасною і надзвичайно важливою ініціативою. Україна є найближчим партнером НАТО і першою нацією, яка ініціювала візит Групи експертів консультативної підтримки Альянсу для розбудови національної системи стійкості. Це надзвичайно важливий перший крок і для України, і для сторони НАТО.




 

Анонси
Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління на постійній основі проводить навчання та перевірку знань щодо підготовки кандидатів на отримання сертифікату екологічного аудитора на тему: “Підготовка до кваліфікаційного іспиту кандидатів на отримання сертифікату екологічного ...
27.04.2024
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: