UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Директорка центру діджиталізації виступила в ООН під час засідання 24 сессіі Робочої групи з Моніторингу та Оцінки якості довкілля

11-12 квітня відбулася 24 сесія Робочої групи з моніторингу та оцінки навколишнього середовища в ООН у Женеві.
Під час заходу відбулася презентація нових технологій big data, штучного інтелекту, цифровізації та спостереження за Землею, щоб доповнити та потенційно замінити усталені методи моніторингу та джерела інформації для покращення прийняття рішень.

Під час обговорення проекту елементів нової компетенції Робочої групи на період з середини 2023 року до середини 2028 року було розглянуто питання обліку та оцінки екологічних ризиків та наслідків війни проти України, а також екологічних наслідків для Європи.

12 квітня директорка центру діджиталізації Марина Горобей виступила з промовою та акцентувала увагу на неминучості транскордонного переміщення будь-яких забруднюючих речовин.

Вона запропонувала об'єднати зусилля Державної екологічної академії та міжнародної спільноти в організації та здійсненні заходів, спрямованих на припинення діяльності, особливо військової, що загрожує екологічній безпеці, біорізноманіттю, здоров'ю людей.

«Збройні конфлікти впливають на землі та місцевість, поверхневі та підземні води, рослинність та тваринний світ. Особливо небезпечними для довкілля є конфлікти, які відбуваються в промислово розвинених країнах із великою концентрацією екологічно небезпечних об’єктів, як у випадку України.
Жахливе, часто незворотне знищення природи, яке несе з собою війна, є постійно діючою силою, яка може змінити біосферу.

Я хочу, щоб ви відчули всю глибину екологічної небезпеки для Європи! Уявіть собі, в Україні понад 20 тисяч вразливих екологічно небезпечних об’єктів: нафтобази, газо- та нафтопроводи, сховища радіоактивних відходів, токсичних речовин, у тому числі таких як хлор, аміак, складні вуглеводні та інші.

Внаслідок бойових дій ми вже маємо десятки не лише локальних, а й регіональних екологічних катастроф, пов’язаних із сильним забрудненням атмосфери, ґрунтів, поверхневих та підземних вод шкідливими речовинами. Це проблема не лише України. Хочу наголосити на неминучому транскордонному переміщенні будь-яких забруднюючих речовин.

Крім того, можуть виникнути довгострокові екологічні проблеми через поширення важких металів та інших токсичних компонентів боєприпасів. Зростає швидкість лісових пожеж від військових вибухів, що спричиняє забруднення повітря та втрату середовища проживання для біоти. Через радіоактивне забруднення, викликане війною, існують також короткострокові та довгострокові ризики. Крім того, різноманітні види зброї, використані під час конфлікту, також збільшують вуглецевий слід країн і спричиняють більше викидів парникових газів в атмосферу.

Наприклад, 9 квітня в Рубіжному Луганської області окупаційні війська завдали удару по танку з 4 тоннами азотної кислоти. Забруднене повітря не має державних кордонів. Викиди в атмосферу, викликані російською військовою агресією на нашій території, переносяться і впливають на територію інших держав.

У цій ситуації для своєчасного запобігання локальним і глобальним екологічним катастрофам необхідно проводити постійний централізований моніторинг стану навколишнього природного середовища в Україні. Вважаємо, що ці завдання може реалізувати Міжнародний науково-експертний центр моніторингу наслідків збройних конфліктів на базі Державної екологічної академії  післядипломної освіти та управління Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Центр створений за підтримки Української асоціації районних та обласних рад.

Центр реалізуватиме
1. Постійний моніторинг навколишнього середовища, включаючи оцінку рівня повітря, води, ґрунту, радіації;
2. Консолідація зусиль міжнародного співтовариства, організація та здійснення заходів, спрямованих на припинення діяльності, особливо військової, що загрожує екологічній безпеці, біорізноманіттю, здоров'ю людей;
3. Організація громадського екологічного моніторингу, у тому числі критичного для довкілля;
4. Оцінка ризиків та розробка рекомендацій щодо мінімізації впливу на навколишнє середовище та населення;
5. Сприяння розробці та впровадженню екологічно чистих технологій при відбудові зруйнованих війною агломерацій з метою забезпечення кліматичної нейтральності.
6. Створення на базі Державної екологічної академії інтерактивної карти з розташуванням потенційно небезпечних об'єктів у межах територіальних громад України в зоні бойових дій для систематичного моніторингу об'єктів і параметрів навколишнього природного середовища з даними в реальному часі.

Діяльність Центру дозволить оперативно інформувати країни Європи про можливі екологічні аварії та катастрофи в Україні та загрозу транскордонного переміщення небезпечних забруднювачів.

Таким чином ми зробимо неоціненний внесок у запобігання необоротному забрудненню, ліквідацію негативних наслідків у разі аварій та катастроф, швидке відновлення довкілля та охорону здоров’я населення.

Сьогодні кожна країна світу має докласти всіх зусиль, щоб зупинити вторгнення Росії в Україну, яке може призвести до глобальної екологічної та гуманітарної катастрофи. З такою масою руйнувань ще ніхто не стикався, тому я закликаю вас долучитися до розвитку та співпраці з цим Міжнародним екологічним центром.

Дякую за увагу і можливість говорити тут про такі важливі речі».

 
Анонси
Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління на постійній основі проводить навчання та перевірку знань щодо підготовки кандидатів на отримання сертифікату екологічного аудитора на тему: “Підготовка до кваліфікаційного іспиту кандидатів на отримання сертифікату екологічного ...
27.04.2024
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: