UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Європейський Парламент схвалює посилене використання води

   Щоб запобігти нестачі води в ЄС, Європарламент 13 травня затвердив Регламент про повторне використання води

   Чим викликане прийняття такого рішення?
  • Дефіцит води зачіпає все більше країн ЄС
  • Більше використання води, як очікується, полегшить навантаження на прісну воду
  • Фермери ЄС матимуть більше води для зрошення, особливо у випадку виникнення теплових хвиль
   Дефіцит води - це зростаюча проблема в Європі. За підрахунками, до 2030 року половина річкових басейнів Європи може зазнати дефіциту води. Євродепутати хочуть зберегти джерела прісної води ЄС шляхом сприяння повторному використанню стічної води в сільському господарстві.
   Новий Регламент був прийнятий без голосування на відкритті Пленарного засідання Європарламенту. Нові правила мають на меті забезпечити більш широке використання очищених стічних вод з метою обмеження використання свіжої води водойм та підземних вод. Падіння рівня ґрунтових вод внаслідок зрошення у сільському господарстві, а також їх використання для промисловості та господарсько-побутового водопостачання є одним з головних загроз для водного середовища ЄС.
   Нові правила вперше визначають мінімальні вимоги на європейському рівні для відновлених вод (тобто міських стічних вод, які переробляються на меліоративному заводі) для безпечного використання в сільськогосподарських цілях, захищаючи людей та навколишнє середовище. Для забезпечення безпеки посівів нові правила встановлюють мінімальні вимоги до якості води, вимагають частого моніторингу та зобов’язують очисні споруди розробляти плани управління ризиками. Органи держав-членів видають дозволи на очисні споруди та перевіряють відповідність правилам.
   "Сьогодні відбулася ще одна важлива віха на шляху переходу до циркулярної економіки (економіки замкненого циклу) водних ресурсів. Таким чином, крок за кроком, ми приносимо конкретні результати для навколишнього середовища", - висловилася член Європарламенту з Італії, Сімона Бонафе. "Ми могли б потенційно використати 6,6 мільярда кубічних метрів води до 2025 року порівняно з поточними 1,1 мільярда кубічних метрів на рік. Це вимагало б інвестицій у розмірі менше 700 млн. євро і дало б змогу повторно використовувати більше половини поточного обсягу води, що надходить з очисних споруд ЄС, теоретично доступних для зрошення, уникаючи понад 5% прямого забору з водойм та підземних горизонтів", - додала вона.
    Прийняті заходи набувають чинності на двадцятий день після опублікування в Офіційному журналі Європейського Союзу та застосовуються через три роки після набрання чинності.

   Передумови прийняття Резолюції. Відповідно до звіту Комісії з питань європейської політики про огляд дефіциту води та посух, дефіцит води стає все більшою проблемою для багатьох країн-членів. Щонайменше 11% європейського населення та 17% його території зазнали дефіциту води. Влітку більш ніж половина населення Середземноморського регіону зазнає водного стресу.
   
Кафедра водних ресурсів
Анонси
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023
Шановні колеги! Запрошуємо Вас взяти участь у міжнародній конференції «ЗЕЛЕНА ЕКОНОМІКА ТА НИЗЬКОВУГЛЕЦЕВИЙ РОЗВИТОК: ПОРЯДОК ДЕННИЙ ДЛЯ УКРАЇНИ», яка відбудеться 15 грудня 2023р. (Україна, м. Київ)
13.11.2023

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: