UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи
Один із найбільших у світі айсбергів А68 щоденно скидав у океан понад 1,5 млрд тон прісної води. Проте у 2021 році він розтанув. Вчені світу намагаються визначити рівень впливу A68 на навколишнє природне середовище. Так,  науковці  університету Лідса, ознайомившись із даними супутників, щоб оцінити, як змінювався розмір айсберга, коли він рухався на північ від Білого континенту через Південний океан і вгору до Південної Атлантики,  визначили швидкості танення льодовика протягом трьох з половиною років його існування.
24.01.2022
   Наразі у Верховній Раді України зареєстровано два проєкти Законів України «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання застосування екологічних марковань і декларацій»:
реєстр. № 6446 від 17.12.2021, внесений народним депутатом України Маріковським О.В. та інш. та
альтернативний реєстр. № 6446-1 від 04.01.2022, внесений народними депутатами України Соломчуком Д.В., Вацаком Г.А.
   ДЗ «Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління» з 2005 року виконує функції секретаріату національного технічного комітету стандартизації ТК 82 «Охорона довкілля»
 згідно Закону України «Про стандартизацію», зокрема за сферою стандартизації – Екологічне марковання.
   За результатами фахової експертної оцінки надаємо висновки і рекомендації з метою усунення плутанини на основі помилкових тверджень авторів проекту Закону № 6446-1 у тексті проекту Закону, пояснювальної записки до нього та інформаційних повідомлень.
18.01.2022
   13 січня 2022 року американська важка ракета-носій Falcon 9 стартувала до космічного простору. Ракета мала вивести на орбіту 105 малих космічних апаратів майже 30 операторів із двох десятків країн світу. Вага кожного не перевищує 200 кг. Вартість запуску для одного міні супутника становить $1 млн. Запуск у рамках місії Transporter 3 було здійснено о 10:25 за часом Східного узбережжя США із 40-го стартового комплексу на космодромі на мисі Канаверал (Флорида). Приблизно через півтори години після запуску їх було виведено на сонячно-синхронну орбіту.За повідомленням Державного космічного агентства України, Falcon 9 вивела у космос також український супутник "Січ-2-30"- модифікований варіант супутника «Січ-2». Його загальна маса 170 кг плюс 40 кг корисного навантаження. Висота польоту супутника на круговій сонячно-синхронній орбіті – 663-682 кілометри.
14.01.2022

   Редколегія наукового видання «ЗЕЛЕНА ЕКОНОМІКА» інформує про подовження подання матеріалів до публікації перших двох випусків заснованого наукового видання (№ реєстрації 24702-14642Р, серія КВ). Державною екологічною Академією післядипломної освіти та управління (надалі ДЕА), зважаючи на сучасні глобальні виклики та динаміку процесів щодо запровадження зеленого курсу України, як науково-освітня організація в системі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, що займає активну позицію та очолює наукові дослідження з проблем імплементації європейської моделі «зеленої» економіки засновником цього видання.

13.01.2022
   Проблеми надання різних фінансових гарантій, у тому числі страхового покриття щодо заподіяння шкоди навколишньому природному середовищу, особливо активно стали розвиватися на Заході з середини 50-х років минулого століття. В цей час почало інтенсивно формуватися екологічне законодавство європейських держав щодо страхування цивільно-правової відповідальності власників потенційно небезпечних об'єктів у зв'язку з необхідністю відшкодування збитків третім особам, обумовлених технологічною аварією або катастрофою.
   Екологічне страхування слід розглядати як елемент системи управління екологічною безпекою. Остання може бути змодельована як сукупність юридичних і економічних механізмів, спрямованих на зниження ймовірності виникнення аварій або техногенної катастрофи до прийнятного для суспільства рівня, а в разі виникнення такої аварії - забезпечити захист, локалізувати наслідки аварії, а також відшкодувати збитки, завдані населенню, суспільству та навколишньому середовищу.
31.12.2021
   Наближення України до Європейського Союзу вимагає дотримання відповідних екологічних вимог у сфері охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки гармонізованих до законодавства ЄС. З огляду на це в Україні особливу актуальність набуває конституційне закріплення і регулювання екологічних правовідносин. Стаття 16 Конституції України  гарантує забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської аварії - катастрофи планетарного масштабу, а стаття 50 Конституції України - декларує, що кожен громадянин України має право на сприятливе навколишнє середовище, достовірну інформацію про її стан і на відшкодування шкоди, заподіяної його здоров'ю або майну екологічним правопорушенням.
29.12.2021
   23 грудня 2021 року ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар провів робочу зустріч із Карстеном Дребенштедт - керівником професорсько-викладацького складу спеціальності гірничодобувної промисловості та добичи корисних копалин технічного університету Фрайберської гірничої академії (Німеччина). Під час розмови були порушені питання щодо поглиблення співпраці Академії та Фрайберської гірничої академії, а також обговорені окремі взаємоприйнятні напрямки діяльності щодо
еколого-ресурсного відновлення Донбасу.
 
 
24.12.2021
   У рамках двосторонніх партнерських відносин між ПрАТ «Полтавський ГЗК» та ДЗ «Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління» розпочата робота з виконання положень Меморандуму щодо вирішення екологічних проблем та питань екологічного страхування.
23.12.2021
   21 грудня 2021 року ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар провів робочу зустріч із президентом Професійної асоціації екологів України Людмилою Циганок. Під час розмови були порушені питання щодо поглиблення співпраці Академії та ПАЕУ, а також обговорені окремі взаємоприйнятні напрямки діяльності.
21.12.2021
   Відбулася зустріч ректора Академії Олександра Бондаря та голови Асоціації управління відходами Ніколь Данилової. В ході розмови обговорено питання науково-екологічної складової проблеми поводження з відходами, використання досвіду фахівців Академії. За результатами роботи підписано Меморандум про співпрацю між Державною екологічною академією післядипломної освіти та управління та Асоціацією управління відходами.
17.12.2021
   09 грудня 2021 року ректор Державної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар вручив  Іващенку Т.Г., Артемчуку В.О. та Проскурнину О.А. дипломи, що засвідчують присвоєння наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 21.06.01 - «Екологічна безпека».
10.12.2021
   Технічний комітет стандартизації ТК 82 «Охорона довкілля» отримав подяку від Олега Швидкого, генерального директора ДП «УкрНДНЦ» за сумлінну працю, високий професіоналізм та вагомий внесок у розвиток національної стандартизації.
03.12.2021
   Ректор Академії Олександр Бондар взяв участь у засіданні круглого столу «Проблеми та перспективи економічного розвитку Донецької та Луганської  областей», організованого Українським Союзом промисловців та підприємців спільно із Національною тристоронньою соціально-економічною радою.
24.11.2021
   5 – 8 жовтня 2021 року в Державній екологічній академії післядипломної освіти та управління відбулися курси з підвищення кваліфікації за темою: «ВЕРИФІКАЦІЯ ЗВІТУ ОПЕРАТОРА ПРО ВИКИДИ ПАРНИКОВИХ ГАЗІВ (ЗА НАЦІОНАЛЬНИМ СТАНДАРТОМ УКРАЇНИ ДСТУ ISO 14065:2015 (ISO 14065:2013, IDT)»
23.11.2021
   З метою забезпечення виконання підпункту 10 пункту 1 Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30.07.2021 «Про заходи з нейтралізації загроз в енергетичній сфері», введеного в дію Указом Президента України від 28.08.2021 N 452/2021, щодо схвалення Стратегії розвитку водневої енергетики в України на період до 2030 року та затвердження плану заходів з її виконання, Міненерго та Держенергоефективності здійснюють опрацювання ключових питань, що потребують додаткового вивчення та аналізу перед формуванням відповідного нормативно-правового акта. В рамках розроблення Стратегії Міненерго проводить консультації та робочі зустрічі з приводу достатності та доцільності використання національного ресурсного потенціалу для виробництва водню. Одним з таких питань є наявність (достатність) та доступність водних ресурсів, їх види, якість та можливість їх використання в технологічних процесах виробництва водню.
11.11.2021
Анонси
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023