UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Засідання «круглого столу»: розглянуті питання щодо визначення меж територій та об'єктів природно-заповідного фонду України'' (на прикладі Донецької області)

12 грудня 2019 року в Державній екологічній академії післядипломної освіти та управління  відбулося засідання «круглого столу» за темою: "Визначення меж територій та об'єктів природно-заповідного фонду України" (на прикладі Донецької області).
Учасники заходу розглянули  основні питання порядку денного за напрямками: поліпшення якості прийняття управлінських рішень щодо охорони та раціонального використання територій та об'єктів природно-заповідного фонду України на основі створення геоінформаційної системи бази геопросторових даних, шляхом зображення природних комплексів на сучасній планово-картографічній основі та визначення меж територій та об'єктів ПЗФ відповідно до ч.4 ст.7 Закону України "Про ПЗФ" та створення бази даних територій та об'єктів природно-заповідного фонду України; запровадження та обслуговування функціонування геоінформаційної системи територій та об'єктів  природно-заповідного фонду України; розміщення інформації про межі об'єктів ПЗФ, режиму їх територій, функціональні та охоронні зони на геопорталі  Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління; відображення даних про межі, функціональні та охоронні зони територій та об'єктів природно-заповідного фонду України як інформаційного шару на публічній кадастровій карті Держгеокадастру; встановлення інформаційних знаків та охоронних зон територій та об'єктів ПЗФ.  
У засідання «КС» взяли участь і виступили науковці ДЕА, провідні українські вчені та фахівці у сфері природно-заповідної діяльності, а також у галузі ГІС та цифрового картографування, а саме: Олег Улицький, директор Навчально - наукового інституту екологічної безпеки  та управління; Петро Мілєхін, доцент кафедри екологічного моніторингу, геонформаційних та аерокосмічних технологій; Микола Мовчан, завідувач кафедри заповідної справи та рекреаційної діяльності ДЕА; Ігор Іваненко, заступник директора Навчально -наукового інституту економіки та екології природокористування; представники  департаменту  заповідної справи Міністерства енергетики та захисту довкілля України - Анастасія Драпалюк та Лариса Остапченко; управління охорони земельних та водних ресурсів Міністерства енергетики та захисту довкілля України-Юрій Колмаз; Працівники Держгеокадастру України - Ігор Кирилюк, заступник директора департаменту Державного земельного кадастру; Антон Тарасенко, директор Центру ДЗК; Віталій Залєвський, начальник відділу заповідної справи Департаменту екології та природних ресурсів Донецької ОДА; Анатолій Джос, заступник директора ДП "Українське державне аерогеодезичне підприємство" та інші.
Під час засідання «КС» було презентовано науково-технічні розробки Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління щодо визначення меж існуючих об'єктів ПЗФ та запровадження єдиної ГІС природно-заповідних територій як технологічної бази сучасної системи ведення кадастру ПЗФ. У рамках «круглого столу»  відбулося  обговорення питань порядку денного також на пленарному засіданні.  
 Учасники «круглого столу» констатували, що одне із основних завдань заповідної справи на сучасному етапі - це збереження цінних природних комплексів, що мають статус об'єктів природно-заповідного фонду, або потребують його. Проте його виконання ускладнюється відсутністю встановлених меж територій та об’єктів на місцевості або чіткого їх визначення на сучасних високоточних картографічних матеріалах з можливістю їх онлайн-перегляду на фоні актуальних космічних або аерофотознімків як на геопорталі Мінприроди, так і в якості окремого шару на публічній кадастровій карті Держгеокадастру України.
Межі таких територій в електронному вигляді в єдиній системі координат мають бути у системі Державного кадастру природно-заповідного фонду. Цифрове суміщення і відображення згаданих даних у комплексі з інформацією інших відомств можливе лише за умови запровадження  відповідного механізму ведення Єдиної геоінформаційної системи територій та об'єктів ПЗФ.

 Довідково. Станом на 01.01.2019 року в Україні нараховувалося  близько 8.5 тисяч територій та об’єктів природно-заповідного фонд на площі 4.3 млн. га, 69 об’єктів водно-болотних угідь міжнародного значення на площі біля 1.0 млн га та 30 об’єктів  розміщення пралісів Карпат. Тобто загальна площа всіх об’єктів ПЗФ  - близько 5.5 млн га.

Обговоривши питання порядку денного, учасники засідання «круглого столу» схвалили відповідні рекомендації.





Анонси
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023
Шановні колеги! Запрошуємо Вас взяти участь у міжнародній конференції «ЗЕЛЕНА ЕКОНОМІКА ТА НИЗЬКОВУГЛЕЦЕВИЙ РОЗВИТОК: ПОРЯДОК ДЕННИЙ ДЛЯ УКРАЇНИ», яка відбудеться 15 грудня 2023р. (Україна, м. Київ)
13.11.2023