UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Засідання «круглого столу»

25 квітня 2018 року в Державній екологічній академії післядипломної освіти та управлння відбулось засідання «круглого столу» за темою: «Про науково-технічні підходи до запровадження Єдиної геоінформаційної системи , як основи організації охорони і використання територій та об'єктів природно-заповідного фонду України , відтворення їх природних комплексів».
У роботі заходу брали участь і виступили Сергій Матвеев - заступник директора департаменту екомережі та природно-заповідного фонду; Юрій Колмаз - начальник управління охорони земельних та водних ресурсів Мінприроди; Дмитро Булика - начальник відділу захисту інформації та захисту електронних сервісів Мінприроди; Ігор Славін -директор департаменту Державного земельного кадастру Держгеокадастру України; Віктор Бакай - генеральний директор ТОВ «Експертцентр»; Олександр Більченко, Лариса Остапченко – спеціалісти департаменту з питань землеустрою та кадастру ПЗФ Мінприроди, а також представники Голосіївського НПП, Кременчугського РЛП.
Вів засідання «круглого столу» директор Центру екології природокористування та землеустрою Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Петро Мілєхін.
Відкриваючи засідання він зокрема зазначив: «Одним із основних завдань заповідної справи на сучасному етапі є збереження цінних природних комплексів, для охорони яких створені об’єкти ПЗФ. Однак, це неможливо без наявності встановлених меж територій та об’єктів на місцевості або чіткого їх визначення на сучасних високоточних картографічних матеріалах з можливістю їх онлайн-перегляду на фоні актуальних космічних або аерофотознімків як на геопорталі Мінприроди, так і в якості окремого шару на публічній кадастровій карті Держгеокадастру України.
Можливим таке цифрове суміщення і відображення згаданих даних у комплексі з інформацією інших відомств є тільки у випадку запровадження в Мінекології порядку та механізму ведення Єдиної геоінформаційної системи територій та об'єктів ПЗФ та іншого природоохоронного призначення (водно-болотних угідь міжнародного значення, об'єктів «Смарагдової мережі», букових пралісів Карпат тощо)».
 
Довідка:
станом на 1.01.2018 року в Україні нараховується близько 8.5 тисяч територій та об’єктів природно-заповідного фонд на площі 3.5 млн. га , 69 об’єктів водно-болотних угідь міжнародного значення на площі біля 1.0 млн га та 30 об’єктів розміщення пралісів Карпат. Тобто загальна площа всіх об’єктів ПЗФ біля 5.0 млн га.
Біля 70 % цих територій та об'єктів не мають картографічних матеріалів про їх чіткі межі, або якщо вони є, то дуже застарілі чи неточні.
 
На порядку денному заходу розглядалися такі питання:
1. Щодо структури, порядку створення та технології ведення єдиної геоінформаційної системи територій та об'єктів ПЗФ та іншого природоохоронного призначення (ГІС ПЗФ та ІПП);
     2. Щодо затвердження єдиних вимог до проектів створення нових об'єктів ПЗФ та надання статусу іншим природоохоронним територіям, котрі повинні передбачати обов’язкову геоінформаційну інформацію про їх межі згідно структури баз даних ГІС ПЗФ та ІПП (для автоматичного включення в них після їх затвердження);
3. Щодо структури даних з ГІС ПЗФ та ІПП для їх відображення на геопорталі Мінекології України та на Публічній кадастровій карті України.
       4. Щодо обговорення проекту Методичних рекомендацій з оновлення картографічного матеріалу проектів створення територій та об'єктів природно-заповідного фонду України.
Розглянувши питання порідку денного учасники засідання «круглого столу» прийняли відповідне рішення.
Анонси
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: