UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

В Академії відбулися курси підвищення кваліфікації працівників Природно- заповідного фонду України

Науково - освітні працівники Державної екологічній академії післядипломної освіти та управління спільно з спеціалістами профільних підрозділів Міністерства екології та природних ресурсів України 5-7 лютого 2019 року провели курси підвищення кваліфікації для   спеціалістів організацій та установ Природно-заповідного фонду України, а також   представників  департаментів  екології облдержадміністрацій за темою: « Забезпечення виконання вимог Рамсарської конвенції в Україні».   
У перший  навчальний день  з лекцією – презентацією виступив Ігор Іваненко, заступник директора Навчально-наукового інституту економіки та екології природокористування ДЕА. Він поінформував присутніх із науково – освітньою діяльністю  Академії в напрямку збереження водно-болотних угідь Природно-заповідного фонду України , дотримання нашою державою Рамсарської конвенції. Доповідач зазначив, що Конвенція про водно-болотні угіддя (Convention on Wetlands)  вперше була підписана 2 лютого 1971 року в місті Рамсаре (Іран) і з того часу вона відома як Рамсарська конвенція (Ramsar Convention). Мета  Рамсарської конвенції — збереження місць мешкання водоплавних птахів в усьому світі.    Кожна країна, що є Договірною Стороною Конвенції. має заявити до Переліку водно-болотних угідь міжнародного значення бодай одне своє угіддя і взяти його під охорону.
На сьогодні зазначений Перелік включає 2 170 водно-болотних угідь загальною площею 207,045 млн. га. Серед них -  і наші 39 водно-болотних угідь міжнародного значення загальною площею близько 786321  га, що розташовані у межах територій природно -заповідного фонду України, - підкреслив науковець.
В рамках навчальних годин курсів  слухачам прочитали лекції науковці ДЕА, а також спеціалісти профільних підрозділів Мінприроди, зокрема: Петрович Л.З., к.б.н. («Водно-болотні угіддя України»); Коломійчук В.П. к.б.н., («Тенденції трансформації фіторізноманіття  ВБУ Азовського регіону»); Тишенко В.М.,к. б. н. (« Особливості польової інвентаризації рукокрилих в межах водно- болотних угідь міжнародного значення»); Домашлінець В.Г., (« Імплементація AEWA в Україні» ) та інші.
Щороку  до Всесвітнього дня водно-болотних угідь (World Wetlands Day) проводяться екологічні заходи. Вони покликані привернути увагу громадськості і Урядів різних країн світу на цінність водно-болотних угідь для підтримки збалансованого розвитку нашої планети.Країни світу, які мають на своїх територіях водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, у тому числі й Україна, щороку, 2 лютого, відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь. .Заходи, що проводяться з нагоди свята,  покликані привернути увагу громадськості та урядів різних країн світу до цінності водно-болотних угідь для підтримання збалансованого розвитку нашої планети. Водно-болотні угіддя – це ресурс, що має велике економічне, культурне, наукове та рекреаційне значення, утрата якого б була б непоправною. Вони відіграють дуже важливу роль в екосистемі, оскільки є одним з найбільших джерел прісної води та природнім місцем проживання для багатьох водоплавних тварин та рослин, допомагають зменшити вплив повеней, продукують кисень та допомагають у боротьбі зі змінами клімату, тому заслуговують на охорону і збереження.
      З нагоди відзначення Всесвітнього дня водно-болотних угідь секретаріатом Рамсарської конвенції визначено тему 2019 року: "Водно-болотні угіддя та зміни клімату». Основна ідея - підкреслення важливості екосистем водно-болотних угідь  у протидії змінам клімату, поглинанні вуглецевих сполук, пом’якшенні впливу посух, зменшенні впливу повеней та штормів.
  
Анонси
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023