UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

У Комітеті Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування відбулося засідання «круглого столу» за темою: «Реформування екологічного менеджменту та визначення напрямів розвитку наукових досліджень»

08 жовтня 2019 року у Комітеті Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування під головуванням голови комітету Олега Бондаренка відбулося засідання «круглого столу» за темою: «Реформування екологічного менеджменту та визначення напрямів розвитку наукових досліджень».
У засіданні «круглого столу» брали участь народні депутати України: заступник Голови Комітету Олена Криворучкіна, голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, водних ресурсів Зіновій Андрійович; голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Павло Якименко; голова підкомітету лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об‘єктів природно-заповідного фонду Юлія Овчинникова,   представники науково - освітніх закладів, зокрема, ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар («Моніторинг довкілля та створення комплексної екологічної лабораторії») та науковці Академії - Григорій Шматков, Ігор Салій, Володимир Ващенко, Тарас Іващенко; від Інституту гідробіології НАН України;  НДУ «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» (УКРНДІЕП); Інституту морської біології НАН України; ННЦ «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» НААН України; Національного університету біоресурсів і природокористування МОН України; НДУ «Українськи й науковий центр екології моря» (УКРНЦЕМ); Інституту Зоології ім. І. Шмальгаузена НАН України; Інституту рибного господарства НААН України; Інституту водних проблем і меліорації НААН України та Київського національного торгово-економічного університету. 
У заході також брали участь представники центральних та місцевих органів виконавчої влади, громадських екологічних організацій.
Олег Бондаренко,  відкриваючи засідання «КС», привітавши учасників «круглого столу», сказав: «Сьогодні, за нашої спільної ініціативи, ми зібралися для обговорення питань реформування екологічного менеджменту та розвитку наукових досліджень, що є вкрай актуальним для розуміння розбудови сучасної моделі управління у сфері охорони, використання та відтворення тваринного світу, зокрема водних біоресурсів, які потребують окремої уваги з боку органів державної влади». 
У своєму виступі Олександр Бондар зазначив, що питання екологічного моніторингу торкається не лише наукових установ. Моніторинг довкілля здійснюється у всьому світі. Лише в Україні  ( за окремим винятками) не сформовано  цільну систему моніторингу довкілля. У будь-якому напрямку: земельний кадастр ПЗФ, біорізноманіття, вода тощо - немає системи, а лише епізодичні дослідження. Отже, необхідно виправляти становище. Безумовно, напрошується запитання: «А де брати кошти?».  Ресурс - оцінка земельного кадастру, екологічна й гірнича ренти тощо.   Ми можемо, спільно з іншими науковцями та установами, створити комплексну лабораторію, - висловив пропозицію вчений.
Під час обговорення питання порядку денного «КС» його учасники  підкреслювали, що наразі відбувається перехід від адміністративно-територіального до басейнового управління водними ресурсами,  управління водними біоресурсами має бути  інтегрованим. Науковці акцентували увагу на тому, що саме визначення переліку пріоритетних заходів щодо поліпшення екологічного стану водних екосистем України та шляхів їх реалізації гарантуватиме  успіх. Керівники наукових установ висловили побажання безпосередньо брати участь у створенні концепції реформування екологічного менеджменту, формуванні комплексу критеріїв безпечності водних біоресурсів. Крім того, учасники засідання «круглого столу» дійшли висновку, що для подолання існуючих проблем, українські виробники у сфері аквакультури та уряд мають взяти до уваги успішний досвід країн Європи.
Присутні на засіданні представники Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) внесли пропозицію щодо можливої участі у доопрацюванні та розширенні законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування,  який Верховною Радою України минулого скликання було відкликано.
У своєму заключному слові Олег Бондаренко подякував учасникам «круглого столу» за активну роботу та звернувся до присутніх з проханням щодо надання  Комітету науково-обґрунтованих пропозицій саме у контексті реформування екологічного менеджменту та висловив сподівання, що надійдуть  пропозиції і до законопроектів, які будуть спільно опрацьовані і передані до Верховної Ради України. Голова Комітету повідомив, що чергова зустріч буде проведена за участі представників Комітету з питань аграрної та земельної політики, Міністерства енергетики та захисту довкілля України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.















Анонси
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023