UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Транскордонне управління водними ресурсами

   У рамках проекту ГЕФ "Транскордонне співробітництво та комплексне управління водними ресурсами в басейні річки Дністер", бенефіціаром якого виступало Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, було проведено уточнення проекцій зміни клімату та річкового стоку у басейні Дністра до середини XXI століття (2021-2050 рр.) щодо останнього кліматичного періоду (1991-2019 рр.). Аналіз отриманих результатів показав, що до середини XXI століття очікується подальше збільшення приземної температури повітря на всій території басейну Дністра. Зміни кількості опадів у разі підвищення температури, ймовірно, будуть неоднорідними на території басейну протягом року за різних сценаріїв.
   Ймовірний перерозподіл опадів між сезонами: збільшення взимку та зменшення восени. Найбільші зміни очікуються в нижній течії, де влітку ймовірно їхнє суттєве зменшення. Негативним фактором є зменшення величини підземного стоку від верхньої до нижньої частини басейну. В цілому по басейну його прогнозна величина має тенденцію до збільшення, проте зростання буде забезпечене за рахунок притоків, розташованих у верхній і, частково, середній частинах басейну. Для притоків, розташованих у нижній частині басейну, прогнозоване зменшення величини підземного живлення призведе до пересихання у міжсезонний маловодний період року.
   Враховуючи, що основна частина стоку Дністра (88,0%) формується вище за створ Дністровського гідровузла, прогнозовані кліматичні зміни не призведуть у найближчі 30 років (до 2050 р.) до виникнення проблем у водоспоживачів, які використовують воду з русла самого Дністра навіть у його нижній течії (територія Молдови та Одеської області України).
   Прогнозні зміни кліматичних параметрів і величин загального та підземного стоку, отримані за наведеними вище сценаріями, припускають суттєве зменшення стоку притоків Дністра в нижній течії (нижче за створу Дністровської ГЕС), а в період літньо-осінньої межі можливе повне припинення поверхневого стоку таких річок. Незважаючи на те, що обсяг водокористування в басейнах цих річок становить лише кілька відсотків від загального обсягу басейну, слід врахувати прогнозні зміни при плануванні використання водних ресурсів зазначених річок.
   Роль Дністровського гідровузла в регулюванні стоку Дністра та забезпеченні водою споживачів, розташованих у нижній течії річки, а також у вирішенні екологічних проблем в умовах зміни клімату, зростатиме. Це вимагає коригування Правил експлуатації гідровузла з урахуванням можливих змін клімату та характеристик водного режиму.
   З повним текстом дослідження, резюме, аналізом для Одеської області до 2050 року можна ознайомитися за посиланням та на сайті проєкту.
Анонси
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: