UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Рекомендації на робочих місцях щодо поширення коронавірусу (підприємствам, компаніям, організаціям, установам)

В  зв'язку з поширенням коронавірусу, Мінекоенерго   у співпраці з Галузевим навчальним центром з питань охорони праці (Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління)  підготували  рекомендації  щодо дотримання гігієни праці  на   робочих місцях.

Рекомендується:

  1. Тримати безпечну  відстань  від  іншої  сторони (1-1,5 метра).
  2. Сприяти регулярному та ретельному миттю рук особами, які перебувають у громадських  місцях: мильною  водою або дезінфікують руки спиртовмісним засобом (мінімум 60%).
  3. Переконатися, що працівники, замовники та підрядники мають доступ до місць, де вони можуть мити руки з милом.
  4. Розміщувати дезінфікуючі дозатори на видимих  місцях  в робочій зоні та стежити за тим, щоб ці дозатори регулярно заправлялися.
  5. Викладати інформацію  про те, як правильно  мити руки на видимому місці. 
  6. Поєднувати вищезгадані заходи з іншими засобами комунікації, такими як навчання  персоналу та  фахівців з охорони праці.
  7. Звернути особливу  увагу  на  рекомендації : що під час роботи НЕ торкатися обличчя руками, особливо губ, носа та очей, а також дотримуйтесь гігієни кашлю та дихання. 
  8. Докладати  усіх зусиль, щоб робочі місця були чистими та гігієнічними:
    • дотикові поверхні, включаючи письмовий стіл, стійки та столи, дверні ручки, вимикачі світла, поручні та інші предмети (наприклад, телефони, клавіатури), повинні регулярно протирати дезінфікуючим засобом або протирати водою та миючим засобом,
    • всі ділянки , які часто використовуються, такі як туалети, загальні приміщення, слід регулярно та ретельно очищати, використовуючи воду та миючий засіб.
  9. Обмежувати ділові поїздки та звезти  до мінімуму спілкування з іноземними делегаціями.

    Працівник має право відмовитись від участі в іноземній делегації, якщо є загроза  зараження  корона вірусом  SARS-CoV-2 у країні призначення.

  1. Сприяти віддаленій роботі для людей, які повертаються з коронавірусу SARS-CoV-2.

    Люди, які повертаються з коронавірусних країн вражених  SARS-CoV-2 , повинні залишатися вдома протягом наступних 14 днів після повернення та стежити за своїм здоров’ям (щоденне вимірювання температури, самоспостереження до  появи грипоподібних симптомів, таких як  погіршення самопочуття  та кашель). Рекомендується роботодавцю, по можливості, сприяти по можливості віддаленій  роботі  з дому серед людей, які повертаються з коронавірусних районів.

     Критерії придатності для подальшого спостереження: люди, які ризикують повернутися з районів стійкої передачі коронавірусу SARS-CoV-2, або люди, які мали тісний контакт із людиною, інфікованою коронавірусом.

Госпіталізації підлягає особа,  яка відповідає клінічним та епідеміологічним критеріям

Клінічні критерії:

Будь-яка людина, яка має хоча б один із наступних симптомів ГРВІ:

  • лихоманка,
  • кашель,
  • задишка.

Епідеміологічні критерії:

Будь-яка особа, яка за 14 днів до появи симптомів відповіла хоча б одному із наступних критеріїв:

  • подорожував або перебував у регіоні, де був виявлений коронавірус SARS-CoV-2;
  • має тісний контакт з людиною, у якої діагностовано інфекцію SARS-CoV-2 (контакт із підтвердженим або ймовірним випадком);
  • працював або залишався відвідувачем медичного відділення, в якому лікували пацієнтів, інфікованих коронавірусом SARS-CoV-2.

 Працівник, який відповідає клінічним та епідеміологічним критеріям, повинен:

  • негайно повідомити сімейного лікаря або санітарно-епідеміологічну станцію по телефону, та повідомляти безпосередньо в інфекційне відділення чи спостереження та інфекційне відділення, де буде визначена подальша медична  процедура.

 Робота з працівниками, які мали тісний контакт із зараженою людиною

Що означає, що хтось контактував з кимось, інфікованим коронавірусом SARS-CoV-2?

  • особа перебувала у прямому контакті з хворою людиною або контактувала на відстані менше 2 метрів більше 15 хвилин;
  • особа тривалий час спілкувалася  з людиною із симптомами віч-на-віч;
  • заражена людина належала до групи близьких друзів або колег;
  • особа, яка проживає в тому ж домогосподарстві, що і хвора особа, або в тому ж номері готелю.

   Контактні особи НЕ вважаються зараженими, і якщо вони почувають себе добре  не  мають симптомів захворювання, вони не поширюватимуть  інфекцію на інших людей, але їм рекомендується:

  • залишатися вдома протягом 14 днів після останнього контакту з хворою людиною і проводити самоспостереження - щоденне вимірювання температури та усвідомлену увагу до свого здоров’я,
  • подання на моніторинг сімейному лікарю або працівника санітарно-епідеміологічної станції, зокрема надання телефонного номера для щоденного контакту та співбесіди про стан здоров'я,
  • якщо протягом 14 днів самоспостереження з’являються такі симптоми (лихоманка, кашель, задишка, проблеми з диханням), слід негайно повідомити сімейного лікаря або санітарно-епідеміологічну станцію по телефону або повідомити безпосередньо в інфекційне відділення чи спостережно-інфекційне відділення, де буде визначена подальша медична процедура.

Люди, які не мали близьких контактів:

  • їм не потрібно вживати запобіжних заходів або вносити будь-які зміни у власну діяльність, наприклад, на роботу, якщо тільки вони не почуваються погано.

Рекомендації  для  персоналу який здійснює  прибирання приміщень.   

Персоналу для  прибирання в місці, де перебував інфікований коронавірусом, рекомендується  вживати  додаткових заходів  безпеки:

  • надягати одноразові рукавички та одноразову маску для носа та рота,
  • мити та проводити дезінфекцію рук після завершення заходів та зняття рукавичок  і маски,
  • зняти маску та рукавички та безпосередньо викинути в мішок для сміття.

Важливо!

Не забудьте дотримуватися основних принципів профілактики, які значно знизять ризик зараження:

  1. Часто мийте руки - нижче інструкція, як правильно мити руки.
  • Не забудьте часто мити руки з милом, а якщо немає можливості дезінфікувати їх рідинами / гелями та можна рідиною на основі спирту (мінімум 60%).
  • Миття рук це метод, який  ефективно усувають вірус.
  • Вірус має здатність тимчасово перебувати на поверхнях і предметах, якщо вони були забруднені дихальними виділеннями (під час кашлю або чхання) хворих людей. Існує ризик передачі вірусу із забруднених поверхонь на руках, наприклад, дотиком до обличчя або протирання очима. Тому чим частіше миємо руки тим більше знижуємо  ризик зараження.
  1. Застосовуйте захист при чханні та кашлі.
    При кашлі чи чханні прикрийте рот і ніс зігнутим ліктям або хустинкою - якнайшвидше киньте хустку в закритий кошик і вимийте руки милом і водою або продезінфікуйте їх спиртовмісними засобами (мінімум 60%). Покриття рота і носа при кашлі або чханні запобігає поширенню мікробів, у тому числі вірусів. Якщо ви не дотримуєтесь цього правила, ви можете легко забруднити предмети, поверхні чи торкатися, наприклад, вітаючи людей.

    3. Тримайтеся безпечної відстані.
        Тримайтеся не менше 1-1,5 метра подалі від людини, яка кашляє, чхає або має гарячку.

  1. Не торкайтеся очей, носа та рота.
    Руки торкаються багатьох поверхонь, які можуть бути забруднені вірусом. Торкання забруднених рук очей, носа чи рота може спричинити поширення вірусу з поверхні на себе.
  1. Захворівши, маючи гарячку, кашель, затруднення дихання після повернення з країн, де поширюється коронавірус, якщо з моменту повернення минуло 14 днів, негайно зверніться до сімейного  лікаря.
    У цьому випадку слід негайно повідомити санітарно-епідеміологічну станцію по телефону (перелік санітарно-епідеміологічних станцій  на сайті Міністерства охорони здоров'я України, або повідомити безпосередньо в інфекційне відділення чи спостережно-інфекційне відділення, де зазначено подальша медична процедура буде дотримана.
    Уникайте користування громадським транспортом.
  1. Хворієш і відчуваєш себе дуже погано, але ти не їздив у країни, де поширюється корона вірус:
    - у цьому випадку є невеликий ризик того, що симптоми викликаються коронавірусною інфекцією.
    Дихальні симптоми, що супроводжуються лихоманкою, можуть мати безліч причин, наприклад вірусну (грип, аденовірус, риновірус, коронавірус, вірус парагрипу) або бактеріальні (гемофілусінфлюеза, коклюш, хламідіоз, мікоплазма).
  1. З легкими респіраторними симптомами, коли ви не їздили в країни, де поширюється коронавірус, слід обережно застосовувати основні принципи гігієни дихання та гігієни рук і залишатися вдома до одужання, якщо це можливо.
  2. Попередження інших інфекційних захворювань за допомогою щеплень, наприклад, проти грипу.
    Залежно від епідемічного сезону в Україні реєструються від декількох сотень тисяч до кількох мільйонів випадків грипу та грипу та грипоподібних захворювань щороку. Пік захворюваності зазвичай відбувається в період з січня по березень. Гострі вірусні інфекції можуть сприяти інфікуванню іншими інфекційними агентами, включаючи віруси. Однак вакцинацію проти грипу не слід розглядати як засіб профілактики коронавірусної інфекції.
  1. Подбайте про імунітет, висипайтеся, подбайте про свій фізичний стан, їжте раціональну дієту.
    Роботодавцю  рекомендується  обмежити ділові зустрічі до мінімуму, а у випадку, коли доведеться їх проводити, відмовитись  від  рукостискання привітатись та дотримуйтесь безпечної відстані між співрозмовниками. Водночас нагадаємо, що одним із основних обов'язків роботодавця є забезпечення безпечних та гігієнічних умов праці, у т.ч. впроваджуючи рішення, що зменшують можливість коронавірусної інфекції.

Марієвський В.Ф. доктор мед.н
Салій І.В. к.т.н

Для перегляду презентації - натиснути на зображення


Анонси
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: