UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Науково-технічні підходи до запровадження та обслуговування функціонування геоінформаційної системи територій та об'єктів природно-заповідного фонду України

19 вересня 2018 року в  Орхуському інформаційно-просвітницькому центрі відбулася науково-практична конференція  за темою: «Науково-технічні підходи  до запровадження та  обслуговування функціонування  геоінформаційної системи територій  та об'єктів природно-заповідного фонду України».
Акцентовані  напрямки науково-практичної конференції:                  
Поліпшення якості прийняття управлінських рішень щодо охорони та раціонального використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду України  на основі створення  геоінформаційної системи  бази геопросторових даних про межі територій та об'єктів природно-заповідного фонду України.
Формування  бази геопросторових даних про межі територій та об'єктів природно-заповідного фонду України.
На конференції були розглянуті такі питання:
1.Створення  бази геопросторових даних про межі, функціональні та охоронні зони територій та об'єктів природно-заповідного фонду України;
2. Запровадження  геоінформаційної системи (ГІС) територій та об'єктів ПЗФ України;
3. Забезпечення технічного та технологічного супроводження бази геопросторових даних ПЗФ;     
4. Відображення геопросторових даних ПЗФ на web - порталі Мінприроди.
У роботі конференції взяли участь провідні українські вчені та фахівці у сфері природно-заповідної діяльності, а також у галузі ГІС та цифрового картографування.
 З вітальним словом на конференції виступив ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар. Він зокрема зазначив, що станом на 01.01.2018 року в Україні нараховується близько 8,5 тис. територій та об’єктів природно-заповідного фонду на площі 4,3 млн.га., 69 об’єктів водно-болотних угідь міжнародного значення на площі біля 1,0 млн.га та 30 об'єктів розміщення пралісів Карпат. Тобто загальна площа всіх об’єктів ПЗФ близько 5,5 млн.га. На сьогодні виконано роботи із встановлення меж територій та об’єктів природно – заповідного фонду на площі бизько 500 тис. га, але матеріали, виконані на різних програмних продуктах,  знаходяться в різних відомствах. Для систематизації та технічної обробки такої інформації Академія має відповідні технічні ресурси,- підкреслив учений.
В рамках  конференції було презентовано науково-технічні розробки Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління щодо визначення меж існуючих об’єктів ПЗФ та запровадження єдиної ГІС природно-заповідних територій як технологічної бази сучасної системи ведення кадастру ПЗФ. З основною доповіддю виступив директор Центру екології природокористування ,заповідної справи та землеустрою ДЕА Петро Мілєхін .
Обговорення доповідей відбулося на пленарному засіданні. Учасники конференції констатували, що одне із основних завдань заповідної справи на сучасному етапі – це збереження цінних природних комплексів, які мають статус об’єктів природно-заповідного фонду або потребують його. Проте його виконання ускладнюється відсутністю встановлених меж територій та об’єктів на місцевості або чіткого їх визначення на сучасних високоточних картографічних матеріалах з можливістю їх онлайн-перегляду на фоні актуальних космічних або аерофотознімків  як на геопорталі Мінприроди, так і в якості окремого шару на публічній кадастровій карті Держгеокадастру України.
















Анонси
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023
Шановні колеги! Запрошуємо Вас взяти участь у міжнародній конференції «ЗЕЛЕНА ЕКОНОМІКА ТА НИЗЬКОВУГЛЕЦЕВИЙ РОЗВИТОК: ПОРЯДОК ДЕННИЙ ДЛЯ УКРАЇНИ», яка відбудеться 15 грудня 2023р. (Україна, м. Київ)
13.11.2023

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: