UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

На «Академік Вернадський» вирушила 24 УАЕ

У складі команди 24-ї Української антарктичної експедиції, урочисті проводи якої відбулися 25 березня ц.р., 12 учасників: 7 науковців, 3 інженерно-технічних співробітники, лікар та кухар. Вони вирушать до Антарктиди 26 березня. Цих полярників вперше відібрали на основі відкритого конкурсу. Середній вік зимівників значно помолодшав:  найстаршому – 47, наймолодшому – 27 років. Їхній шлях до крижаного континенту триватиме щонайменше 6 діб.
     «23-тя експедиція, що нині перебуває на станції, – це точно остання експедиція, де зимують виключно чоловіки. І ми в цій залі вітаємо лікарку 24-ї УАЕ Наталку Бабій та передаємо вітання ученій біологу Оксані Савенко, яка вже зараз працює на станції в сезонному загоні і залишиться на довгу зимівлю», – зазначила у вітальному слові міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час урочистого засідання в Національному Антактичному науковому центрі з нагоди відправлення учасників річної експедиції на антарктичну станцію «Академік Вернадський».

25 березня у Михайлівському Золотоверхому соборі владика Православної церкви України  Епіфаній провів молебень на щасливу подорож 12-ти українських полярників та на гарний початок їхньої роботи в Антарктиді. Владика вручив учасникам 24-ої української антарктичної експедиції копію Томосу, яка буде зберігатися на станції «Академік Вернадський», в капличці святого рівноапостольного князя Володимира, а також ікону Миколи-чудотворця, котрий, як відомо, є захисником мореплавців та подорожуючих. Каплиця на станції «Академік Вернадський»   була зведена у 2011 році, в часи президентства Віктора Януковича. За вказівкою «згори» зводити каплицю було доручено УПЦ Московського патріархату. З огляду на те, що ті учасники антарктичних експедицій, які є віруючими, духовно прихильні до ідеї єдиної помісної Української церкви, було вирішено просити владику ПЦУ Епіфанія про переведення каплички в лоно Православної церкви України. Голосування за це рішення відбудеться під час ротації української антарктичної експедиції, коли на станції «Академік Вернадський» будуть присутні відразу учасники 23-ої та 24-ої УАЕ, а також сезонний загін науковців.

     Довідково:  минулого року ( вперше) держава  виділила кошти на ремонт станції – майже 35 млн гривень. Процес модернізації розділений на кілька блоків – перша частина робіт уже триває , а їх завершення заплановане на наступне антарктичне літо, тобто на грудень-березень 2019-2020 років. 24 УАЕ  повністю  одягнена (з ніг до голови) товарами від  українських виробників. І хоча переважають  експериментальні зразки, прте це є гарним прикладом партнерства науки і бізнесу в ім’я прогресу нашої країни.

 

Анонси
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023
Шановні колеги! Запрошуємо Вас взяти участь у міжнародній конференції «ЗЕЛЕНА ЕКОНОМІКА ТА НИЗЬКОВУГЛЕЦЕВИЙ РОЗВИТОК: ПОРЯДОК ДЕННИЙ ДЛЯ УКРАЇНИ», яка відбудеться 15 грудня 2023р. (Україна, м. Київ)
13.11.2023

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: