UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Міжвідомча нарада з питань виконання завдань та заходів Річної національної програми під егідою Комісії Україна – НАТО на 2019 рік

У Державній екологічній академії післядипломної освіти та управління 28 лютого 2019 року відбулася  міжвідомча наради з питань виконання завдань та заходів Річної національної програми під егідою Комісії Україна – НАТО на 2019 рік.
    У заході брали участь: представники Міністерства оборони України Гущин С.Л., начальник відділу екологічної  безпеки  та цивільного захисту Управління екологічної  безпеки  та протимінної діяльності; Парталян А.С., заступник начальника відділу екологічної  безпеки  та цивільного захисту Управління екологічної  безпеки  та протимінної діяльності; Міністерства екології та природних ресурсів України - Тарасенко О.В. – заступник директора департаменту стратегії  та європейської інтеграції, начальник відділу координації міжнародних проектів; Чумак А.П., начальник відділу взаємодії з громадськістю та ЗМІ Секретаріату; Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління - Мовчан М.М., проректор з інноваційного та технічного розвитку; Гандзюра В.П., директор Центру європейської та євроатлантичної інтеграції; Погурельський С.П., науковий співробітник Центру європейської та євроатлантичної інтеграції; Виговська Г.П., завідувачка кафедри екологічної безпеки; Шевченко Р.Ю., доцент кафедри екологічного моніторингу, геоінформаційних та аерокосмічних технологій; Київського національного університету імені Тараса Шевченка - Заславський В.А., професор кафедри кібернетики.
 
На порядку денному в рамках Річної національної програми під егідою Комісії Україна – НАТО на 2019 рік (РНП-2019) розглядалися питання щодо виконання завдань та заходів по  зменшенню негативного впливу на довкілля, спричиненого діяльністю складових сектору безпеки і оборони. 
     
Відкриваючи засідання Мовчан М.М. загострив увагу присутніх на проблемах  з питань охорони довкілля, екобезпеки та екологічної освіти для  Збройних Сил України, підкресливши їх важливість та  актуальність, окреслив головні завдання для їх успішного розв’язання.
Гущин С.Л. у своєму виступі висвітлив окремі напрямки  відповідальних заходів, спрямованих на виконання конкретних, пріоритетних завдань РНП-2019, шодо яких Міноборони є відповідальним виконавцем. Він детально поінформував учасників наради про виконання другого етапу проекту Трастового фонду Україна – НАТО: перезахоронення радіоактивних відходів, що утворилися внаслідок виконання військових програм колишнім СРСР, на об’єкті смт Цибулеве Кіровоградської області. У 2020 році планується виконання таких робіт на території «могильника» «Дилятине», що на Івано-Франківщині – зазначив виступаючий. Також він наголосив, що наразі залишається не вирішеним питання очищення від забруднення території 35-ти військових частин, що дісталися Україні у спадок від СРСР. Особливо це стосується грунтових вод. На жаль, нині Міноборони не має фінансової змоги для вжиття таких заходів, а тому є нагальна потреба залучення Трастового фонду НАТО.
Гандзюра В.П. та  Погурельський С.П. у своїх виступах наголосили на актуальності впровадження системи екологічного управління згідно зі стандартом ISO 14001:2015 у військових частинах, особливо тих, що безпосередньо межують з територіями та об’єктами природно-заповідного фонду, зазначивши, що це сучасні вимоги стандартів НАТО.
Всебічного обговорення набуло питання порядку денного щодо проведення науковцями ДЕА спільно зі стороною НАТО підвищення кваліфікації на навчальних курсах з екологічної безпеки і стандартів НАТО у військових частинах Збройних Сил України. Учасники засідання висловили своє бачення вирішення проблемних питань, що виникають при здійсненні  таких заходів, основними з яких є: місце проведення курсів та склад їх учасників (враховуючи нинішню військову напруженість), фінансування,  тематика та склад викладачів (необхідність залучення викладачів Національної академії оборони, Київського національного університету імені Тараса Шевченка Харківського військового інституту, фахівців з НАТО). 
Розглянувши питання порядку денного учасники наради ухвалили відповідне рішення.



Анонси
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: