UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Міжнародна Водна Асоціація (IWA) провела в режимі онлайн дискусійний форум щодо розповсюдження COVID-19 у воді

Пандемія коронавірусу піднімає багато запитань до водного сектору в усьому світі. У той час, коли сфера водопостачання і водовідведення надає послуги у національному контексті, наукові та технічні аспекти є спільними для усіх країн.

 Міжнародна Водна Асоціація (IWA) - мережа професіоналів з водних ресурсів зі 140 країн, які прагнуть до світу, в якому управління водою здійснюється розумно, усталено та справедливо.

Міжнародна Водна Асоціація організувала дискусійний форум в режимі онлайн і розпочала низку вебінарів з метою обміну досвідом серед провідних експертів світу щодо розповсюдження COVID-19 (SARS-CoV-2) у воді. Перший семінар відбувся 8 квітня цього року, наступний очікується 17 квітня.

Пані Джоан Б. Роуз, професор університету штата Мічеган, США, очолила дискусію з відомими світовими спеціалістами: пані Розиною Жіронес, деканом біологічного факультету, професором мікробіології Університету Барселони, паном Чарльзом (Чак) Хаасом, завідувачем кафедри екологічної, цивільної, архітектурної інженерії, професором університету Дрексел у Філадельфії, США, та паном Гертьяном Медема, провідним біологом  Інституту водних досліджень (KWR), Нідерланди.

Основні висновки полягають у тому, що коронавірус може бути присутнім у стічних водах, так як його знаходять у фекаліях хворих людей, але після їх очищення його там поки що не знайдено. Важливо те, що потенціал виживання коронавірусу у водному середовищі значно менший, ніж таких як коліфаги (віруси кишкової палички Escherichia coli). Такі дослідження проводилися та стали відомими в США та Нідерландах. Робітники комунальних служб мають бути особливо захищені, так як вже є інформація з США про випадки їх інфікування коронавірусом.

Сучасні методи очистки води для питного водопостачання гарантують відсутність будь яких вірусів у питній воді. Але найбільше уваги наразі має приділятися населеним пунктам в країнах, в яких поняття гігієни і санітарії відсутні, або знаходиться на низькому рівні.

Експертами було запропоновано створити моніторинг стічних вод, що надходять на очисні споруди, з метою оцінки рівня захворюваності населення певної території на COVID-19.

COVID-19 ще погано вивчений і дослідження в найкращих лабораторіях світу продовжуються. Тому вчені дуже обережно роблять висновки щодо прогнозу його розповсюдження і поведінки у поверхневих водних об’єктах, підземних водах і ґрунті, але виказують занепокоєння щодо можливості його передачі трофічною ланкою.

Експерти, що взяли участь у вебінарі, запропонували об’єднати зусилля усіх вчених провідних наукових закладів та інженерів комунальних служб щодо вивчення розповсюдження коронавірусу у водному середовищі та обміну інформацією заради швидкого подолання наслідків пандемії. І, безумовно, кожна країна має розробляти Плани Безпеки води (Water Safety Plan) / безпечного водопостачання та корегувати їх у відповідності до викликів сьогодення.

Кафедра водних ресурсів

Анонси
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: