UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Міндовкілля ініціює розробку Водної стратегії України

   На виконання Указу Президента України Володимира Зеленського від 23 березня ц.р. про найважливіші заходи в екологічній сфері за завданням Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського розпочато роботу над проєктом Водної стратегії України.
   Водні ресурси  торкаються кожного напрямку розвитку. Вони  пов'язані майже з усіма цілями сталого розвитку. Цей ресурс рухає економічне зростання, підтримує здорові екосистеми та є важливою основою для самого життя. Близько 2,2 мільярда людей у всьому світі не мають безпечного управління питною водою, 4,2 мільярда людей не мають безпечного управління санітарними службами, а 3 мільярди не мають основних засобів для миття рук.
   У багатьох місцях планети поєднуються прогалини у забезпеченні належного водопостачання та санітарії. Зростаюче населення, більш водомісткі моделі розвитку економіки, зростаюча мінливість опадів та забруднення роблять воду одним із найбільших ризиків для економічного прогресу, викорінення бідності та сталого розвитку. Наслідки такого стресу мають місцевий, національний, транскордонний, регіональний та глобальний характер у сучасному взаємопов’язаному та швидко мінливому світі. Наслідки будуть непропорційно відчутні найбіднішими та найуразливішими верствами населення багатьох країн.
   Належні послуги з водопостачання, санітарії та гігієни (WASH) є важливою частиною профілактики та захисту здоров’я людей під час спалахів інфекційних хвороб, включаючи поточну пандемію COVID-19.
   Зміна клімату найбільше відображається на водних ресурсах. 9 із 10 стихійних лих пов’язані з водою. Кліматичні водні ризики каскадуються через продовольчі, енергетичні, міські та екологічні системи. Якщо ми хочемо досягти кліматичних цілей та цілей розвитку, вода повинна стати основою стратегії  адаптації. Для ефективної діяльності з адаптації до кліматичних змін має враховуватися в першу чергу важливість належного управління водними ресурсами для зменшення вразливості та підвищення стійкості до клімату, надаючи пріоритет розширенню меж традиційного інтегрованого управління водними ресурсами. Результати щодо зменшення викидів парникових газів та пом*якшення наслідків зміни клімату залежать від доступу до надійних водних ресурсів.
   Необхідно сприяти тим інвестиціям та рішенням, що включають управління «природною інфраструктурою» - екосистемним послугам, які надаються природними водними басейнами та узбережжями та їхніми перевагами для стійкого до клімату розвитку харчового та енергетичного секторів. Оптимізація використання води за рахунок кращого планування та стимулювання сприятиме покращенню добробуту та збільшенню економічного зростання в країнах. Економічні інструменти, такі як дозволи на воду та її ціна, якщо їх вдало впровадити та забезпечити, можуть покращити управління водними ресурсами. Розширення водопостачання та доступність води є життєво важливим. Сюди входять інвестиції у зберігання води, повторне використання та переробку води та, де це можливо, опріснення. Ці втручання повинні супроводжуватися політикою, що сприяє підвищенню ефективності використання води та покращенню розподілу води.
   Покращене містобудування, розширення страхування врожаю для захисту фермерів та залучення громадян в управління водними ресурсами створять стійкість та мінімізують економічний вплив несприятливих подій пов’язаних зі шкідливою дією вод.
   Вода має вирішальне значення для визначення того, чи досягне світ цілей сталого розвитку. Світ потребує принципових змін у тому, як він розуміє, оцінює та управляє водними ресурсами. Розуміння води означає прийняття обґрунтованих рішень щодо води з використанням вдосконалених даних про воду.
   Управління водою означає застосування комплексних підходів до управління водними ресурсами на місцевому, національному та регіональному рівнях. Розумні інвестиції в чисту воду та санітарію запобігають небажаним хворобам та смертям. Здоровіші діти стають здоровішими дорослими, які роблять більший внесок у економіку. Цей принцип лежить в основі проекту Світового банку щодо людського капіталу.
   Політична прихильність та лідерство, технологічні інновації та прориви у моделях надання послуг та фінансуванні необхідні для підтримки урядів у виконанні своїх зобов’язань щодо цілі 6.2 -  забезпечення доступу до належних та рівних санітарії та гігієни для всіх до 2030 року.
Анонси
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: