UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Микола Кузьо: «Європейські реформи у галузі довкілля стосуються кожного українця, але нам не вистачає розуміння зв’язку екології із повсякденністю»

Заступник міністра екології та природних ресурсів з питань євроінтеграції Микола Кузьо в рамках Школи екологічної журналістики розповів про тенденції сучасної екологічної політики в Україні з фокусом на ролі екологічного контролю і моніторингу.
Школа екологічної журналістики - це навчальна платформа в рамках реалізації Проекту «Підтримка Парламенту України з питань сталої енергетики та охорони довкілля», що впроваджується Програмою розвитку ООН за фінансової підтримки Швеції.
Заступник міністра з європейської інтеграції   розповів журналістам, що наразі в Україні проходить масштабний процес реформування природоохоронної галузі у відповідності до пріоритетів Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС. Значна увага приділена саме інструментам моніторингу і контролю (дозвільна реформа, реформи в сферах водних ресурсів, управління відходами тощо), а також створенню ефективних механізмів попередження еко-ризиків.       
«Останні роки - час позитивних змін в екологічній політиці України. Вперше  з часу Незалежності екологічні проблеми в постійному порядку денному українського парламенту та Уряду», - сказав Микола Кузьо.

Він також додав, що команді Мінприроди, спільно із великою групою експертів, міжнародних партнерів та потужного громадського екологічного  руху вдалося привернути увагу українців до екологічних проблем.

«Для нас дуже важливо серед партнерів у процесі перетворення України на «екологічно здорову країну» мати  представників засобів масової інформації. Мінприроди веде дуже відкриту політику і активну співпрацю із журналістським середовищем. Велика кількість ваших колег активно з нами співпрацюють і вже розповсюджують  еко-стиль  життя в українському суспільстві.  Ви сьогодні тут, і це ваше підтвердження готовності стати членом еко спільноти», -  зазначив Микола Кузьо.

Заступник міністра з питань європейської інтеграції звернув увагу слухачів на те, що впроваджуючи ту чи іншу європейську Директиву, ми все ж таки маємо пам’ятати, що ми реформуємо екологічну політику саме в Україні і європейські інструменти моніторингу, контролю, попередження шкоди довкіллю будуть ефективно працювати у нас лише за умови, що їх впровадження буде послідовним і здійснюватиметься з урахуванням національного контексту.

На прикладі впровадження басейнового принципу у рамках реформи сфери водних ресурсів заступник міністра показав, як секторальна реформа відкриває можливості для багатовекторної аналітики, у тому числі журналістської, а також уможливлює поступовий рух до європейських стандартів і класифікаторів.

В рамках одноденної роботи школи було проведено роз’яснювальні лекції  щодо реформування екологічної політики в Україні, використання в аналітичні  роботі даних оцінки впливу на довкілля (ОВД) та стратегічної екологічної оцінки.

«Сьогоднішній семінар – це пілотна спроба створити ефективну платформу  для обговорення  ключових питань екології та обміну досвідом серед журналістів.  Вже наступного місяця ми плануємо провести  семінар у більш розширеному форматі», - сказав Микола Кузьо.



Джерело: Мінприроди

Анонси
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023
Шановні колеги! Запрошуємо Вас взяти участь у міжнародній конференції «ЗЕЛЕНА ЕКОНОМІКА ТА НИЗЬКОВУГЛЕЦЕВИЙ РОЗВИТОК: ПОРЯДОК ДЕННИЙ ДЛЯ УКРАЇНИ», яка відбудеться 15 грудня 2023р. (Україна, м. Київ)
13.11.2023