UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

COVID-19 та безпечне очищення води - комунальні послуги знаходяться у фокусі

   Всесвітня Водна Асоціація (IWA) провела черговий вебінар у міжнародному форматі щодо стану водозабезпечення та водовідведення. Учасники з усього світу  наголосили, що працюючи для громад та міст, надаючи людям послуги з водопостачання та водовідведення, водоканали знаходяться під особливим наглядом для забезпечення безпечною питною водою та очистки стічної води. Спалах пандемії, викликаний вірусом, призводить до невпевненості серед населення. Окрема увага під час вебінару була присвячена  забезпеченню водоканалів реагентами та дослідженням щодо дієвості тих чи інших засобів знезараження води, бо очевидно, що поточна епідеміологічна криза - не остання.

   У Китаї, Нідерландах та інших країнах було виявлено, що COVID-19 є життєздатним у зразках калу та сечі, зібраних у пацієнтів, заражених вірусом. Важливо, щоб очисні споруди впроваджували ефективну практику дезінфекції, щоб вірус не поширювався через регенеровані стічні води під час спалаху.

   Оскільки COVID-19 є нещодавно відкритим, все ще проводяться дослідження з метою розуміння його характеристик, таких як життєздатність, час виживання, закономірності міграції та шляхи передачі та інактивація за допомогою звичайних методів дезінфекції. Найчастіше застосовуються методи дезінфекції стічних вод: хлор (у вигляді газоподібного хлору або гіпохлориту натрію), ультрафіолетове (УФ) опромінення та озонування. Кожен дезінфікуючий засіб має свої переваги та обмеження. Наприклад, якщо хлор є єдиним застосовуваним дезінфікуючим засобом і його дози збільшуються для досягнення більш високого стандарту дезінфекції, залишок хлору в стоках може стати надмірним (> 0,3 мг Cl2/л), спричиняючи несприятливий вплив на приймаюче водне середовище.

   Пекінські спеціалісти працюють над проектом під назвою «Дослідження та демонстрація основних технологій очищення для поліпшення якості стічної води в Пекіні». Досліджена схема очищення показана на рисунку і зосереджена на централізованій міській системі утилізації води.
Комбінована схема дезінфекції централізованої міської системи утилізації води

   На рисунку показано як поєднуються різні технології дезінфекції і застосовуються заходи моніторингу та контролю, щоб забезпечити відповідну якість води. Використання декількох технологій дезінфекції забезпечує підвищену надійність та гнучкість щодо дезінфекції стічної води. Оптимізуючи поєднання озонування, УФ-опромінення та хлорування гіпохлоритом натрію щоб вплинути на якість води, можна досягти переваги кожної технології дезінфекції та синергії між різними технологіями. Результати досліджень показали,  що озонування призводить до збільшення водою пропускної здатності УФ-випромінювання на 20-30%, тому дозу УФ-випромінювання можна зменшувати. Під час спалаху COVID-19 дози озону та УФО були відрегульовані для досягнення високого рівня дезінфекції, тоді як концентрація залишкового хлору була відносно стабільною, роблячи менший негативний вплив від хлорування.

   Що відбувається в Україні? Серед заходів щодо подолання кризи, спричиненою спалахом захворювання на COVID-19, а також в інших програмах немає жодної згадки щодо виділення ресурсів на посилення надійності та якості роботи водоканалів, запобігання можливим проблемам з очищенням і постачанням питної води та очищенням стічних вод. Водоканали міст України звертаються до населення з проханням сплачувати, попри всі фінансові проблеми, комунальні послуги, тому що опинилися сам на сам з цим викликом. Кошти потрібні на закупівлю реагентів, підтримання усієї системи у працюючому стані, придбання захисних засобів для робітників.

   Комунальний сектор в Україні стикаєтеся з кризою не платежів, що добиває водоканали. З одного боку - падає споживання води бізнесом, на який покладено вищий тариф через перехресне субсидіювання, з іншого боку - падіння рівня оплати послуг населенням, яке розраховує, що уряд якось вирішить цю проблему. Як результат, водоканали матимуть додаткові збитки через падіння та зміну структури споживання, борги споживачів, санкції з боку постачальників ресурсів, обмеження ресурсної бази органів місцевого самоврядування, коштом якої часто перекриваються збитки водоканалів, посилення проблеми з відтоком кадрів.

Кафедра водних ресурсів

Анонси
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023