UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Академія поглиблює співпрацю з сільською територіальною громадою  

     Загальна кількість об’єднаних територіальних  громад в Україні (міських, селищних, сільських), створених у рамках адміністративно-територіальної реформи, що розпочалася в 2015 році, на сьогодні налічується 1470. Серед них і Студениківська ОТГ, що в Бориспільському районі Київської області. Децентралізація дозолила  здійснити передачу значних повноважень та бюджетів від державних органів влади органам місцевого самоврядування, але і зумовила відповідальніше використовувати власні ресурси життєзабезпечення, ефективніше розв’язувати внутрішні різнобічні, в т. ч. й екологічні, проблеми  громади, шукати шляхи примноження здобутків, а отже,  поліпшення добробуту її мешканців. У такому контексті 11 грудня 2020 року в Державній екологічній академії післядипломної освіти та управління за ініціативи ОТГ відбулася робоча зустріч - нарада науковців Академії – Олега Улицького, директора ННІ Екологічної безпеки та управління,  Миколи Мовчана, завідувача кафедри заповідної справи та рекреаційної діяльності ННІ економіки та екології природокористування, Олександра Леонтієва, старшого викладача кафедри зеленої економіки з представниками Студениківської ОТГ,зокрема,  Володимиром Луценком, депутатом  об’єднаної територіальної  громади, Вітою Козелецькою та Оленою Гриневич – посадовими особами Студениківської сільської ради.

    Володимир Луценко поінформував присутніх про діяльність громади, зазначивши, що її головне природне багатство - родючі чорноземи, що займають майже 100%  ріллі. На території об’єднаної територіальної громади зареєстровані та успішно працюють понад 30 підприємств малого та середнього бізнесу. Проте є  питання , що  викликають стурбованість у депутатського корпусу громади,- підкреслив виступаючий,- це екологічний стан лісового масиву, що  знаходиться у межах ОТГ, але є власністю держави (його передача у власність громади не вирішилася), водойм, осушених  угідь. Проблемою є  й стихійні сміттєзвалища, що забруднюють  довкілля. Отже, також потрібно виховувати у мешканців екологічну культуру, поліпшувати у цьому напрямку й екологічну освіту, -  наголосив депутат. « Стратегія сталого розвитку Студениківської ОТГ на 2019 - 2026 роки», розроблена в рамках проекту "Підтримка реформи місцевого самоврядування - впровадження партисипативної моделі стратегічного планування в громадах північної, центральної і західної України" та затверджена відповідним рішенням сесії Студениківської сільської ради від 05.11.2019 року, задекларувала шляхи соціально - економічного розвитку ОТГ, – сказав виступаючий.

   Віта Козелецька у своєму виступі повідомила: на сьогодні на території Студениківської ОТГ є понад 270 га лісу, що сприяє  розвиткові туризму. Проте для створення рекреаційної зони Студениківської об’єднаної територіальної громади необхідно вирішити непросте питання:  повернути у власність громади земельні ділянки лісового фонду  (920 га) , що знаходиться в межах ОТГ. Він належав колишнім сільськогосподарським колективним підприємствам сіл, які ввійшли до її складу. Нині  ліс у користуванні Переяслав-Хмельницького Держлісгоспу.

   Олена Гриневич поінформувала присутніх  про те, що лісові ділянки , які знаходяться у  межах ОТГ,  свого часу були засаджені місцевими мешканцями, тобто громадою. Наразі вони у державній власності . Представники об’єднаної територіальної громади неодноразово зверталися до різних органів влади ( районної, обласної) з проханням передати ділянки лісового фонду, що  були у користуванні колишніх колективних сільськогосподарських підприємств  у власність  громади. Та, на жаль, позитивного рішення немає.  А ліс, лісосмуги вирубуються…

   У процесі зустрічі науково-освітні фахівці Академії  висловили свої бачення вирішення проблемних питань, порушених представниками ОТГ,  у рамках співпраці Академії та громади. Так, Олег Улицький запропонував розглянути злободенні питання діяльності територіальної громади та шляхи вирішення проблем ( у рамках чинного законодавства) на засіданні  «круглого столу» із залученням до його роботи не лише членів ОТГ та науковців Академії, а й профільних спеціалістів органів державної влади. Микола Мовчан наголосив на необхідності проведення на території громади інвентаризації лісів та лісових насаджень, здійснити експертизу навколишнього природного середовища, зокрема, водойм. З метою підвищення рівня екологічної культури та свідомості у мешканців громади освітньо - наукові працівники ДЕА мають змогу провести відповідні навчальні курси. Олександр Леонтієв висловив переконання, що Меморандум про співпрацю Академії та Об’єднаної територіальної громади сприятиме вирішенню окремих нагальних питань забезпечення ефективної життєдіяльності ОТГ.

     Розглянувши питання  порядку денного заходу його учасники схвалили наміри поглиблення співпраці Державної екологічної академії  післядипломної освіти та управління та Студениківської об’єднаної територіальної громади.

 Довідково. Студениківська територіальна громада  утворена в грудні 2017 року внаслідок об'єднання п'ятьох сільських рад: Студениківська сільська рада - населення 1492 чол.; Козлівська сільська рада - населення 502 особи; Переяславська сільська рада - населення 1304 особи; Сомководолинська сільська рада - населення 391 особа;Соснівська сільська рада -   населення 650 осіб. Адміністративний центр громади – село Студеники, що розташоване на відстані 25 км. від м. Переяслав-Хмельницький та за 7 км від найближчої залізничної станції Переяславська. Територію ОТГ пронизує траса міжнародного значення М-03 сполученням Київ-Харків. Тут успішно працюють підприємства малого та середнього бізнесу, з них найвагомішими платниками податків є: СП ТОВ «Нива Переяславщини», ПП «Соснова», ФГ «Світ ланів», норкова ферма «Пелском», Студениківське лісництво Переяслав-Хмельницького Держлісгоспу, ТОВ «БРСМ Нафта», ПРАТ «ПЕРЕЯСЛАВСЬКИЙ ЕКХП», ПП «УКРПАЛЕТСИСТЕМ», ТОВ «ТЕХНОСАЛІКС».
   
                                   

Анонси
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: