UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

III Будівельний конгрес України

У Торгово-промисловій палаті України (м. Київ, вул. Велика Житомирська, 33) за підтримки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства регіонального розвитку будівництва та ЖКГ України відбувся третій будівельний конгрес України «Надра України - шанс і втрати будівельників».

У його роботі брали участь представники окремих надровидобувних підприємств та виробники будівельної галузі, громадських екологічних організацій, ЗМІ, а також: Олег Кирилюк, т.в.о. голови Державної служби геології на надр України; Олександр Бондар, ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Мінприроди; Серій Губа, заступник директора юридичного департаменту Мінприроди; Павло Качур, голова Асоціації виробників цементу України «Укрцемент» ; Сергій Гончаренко, очільник департаменту закупівель ПБГ «Ковальська»; Дмитро Олійник, голова ради Федерації роботодавців України; керівники деяких облрад.

Відкриваючи форум президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Іван Салій зокрема зазначив, що на сьогодні доступ до надр для потребінвестиційно привабливої будівельної галузі у нашій країні досить ускладнений.Приміром, із 416 заявок на отримання спецдозволів на надровидобування за перший квартал 2018 року Мінприроди та Геослужба повернули 364, із 20 тис. родовищ розробляється нині близько 5 тис. Отже, нині владі, бізнесу та громадськості необхідно спільно та публічно визначити пріоритети в регулюванні надрокористування для будівельної галузі. Терміни спецдозволів на 20 і більше років уже спливають, змінюються програми видобування гранітів, глини, піску, вапна тощо, а переоформлення спецдозволів на надровидобування чомусь затримується. Навколо населених пунктів, в лісах і ярах – незаконні “копанки”, Дніпро, Десна та інші ріки країни замулюються, заростають русла. Тож конче потрібні ефективні управлінські рішення. Влада і бізнес мають іти назустріч одне одному, швидко врегульовувати проблемні питання виробників у будівельній галузі, - підкреслив виступаючий.

Ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Олександр Бондар у своєму вітальному слові наголосив, що на сьогодні екологічні критерії будматеріалів і виробів, такі як енергоефективність, хімічна безпека, надійність і економічність, - є одними із домінуючих, адже споживач бажає купувати товар максимально безпечний і якісний. Світовий ринок екопродукції зростає.У річному обчисленні в середньому на 4%, що, безумовно, впливає і на збільшення кількості робочих місць. Екологічна сертифікація та маркування будматеріалів розвивається у багатьох країнах світу згідно з вимогами міжнародного стандарту ISO 14024:1999 Екологічне маркування та декларація. В Україні така система також розвивається. Її стандарти встановлюють критерії для оцінювання екологічних переваг продукції різних категорій і розробляються на базі профільно-технічного комітету стандартизації ТК 82 “Охорона довкілля”. Нині в категорії ”Будівельні матеріали та вироби” впровадженні екологічні стандарти для бетону та виробів з бетону, керамічних , матеріалів теплоізоляційних, лакофарбових, сумішей будівельних сухих, гіпсокартону та інші. При розробленні екологічних стандартів враховуються прогресивні технології більш чистого виробництва, а також вимоги екологічних критеріїв екологічної сертифікації та маркування європейських країн, США, Канади та інших. Отже, будівельна галузь в Україні має використовувати матеріали з поліпшеними екологічними характеристиками. Інновації в будівництві, енергоефективність - це передумова для впровадження в Україні «зеленого» будівництва, що, безперечно, маєсвої переваги у напрямку збереження чистого довкілля та здоров’я людей, а також відповідає стратегії збалансованого розвитку нашої держави.При цьому забезпечується реалізація прогресивних інновацій на шляху раціонального використання природної сировини, будматеріалів, палива, електричної енергії, утилізації промислових відходів виробництв, що дозволить розв’язати низку важливих екологічних, економічних і соціальних проблем, втілити у життя практику чистого виробництва.

Під час обговорення питань порядку денного Конгресу його учасники висловлювали занепокоєння станом співпраці владних структур і бізнесу у напрямку розв’язання нагальних проблем у надровидобуванні для будівельної галузі, а також пропозиції щодо її зміцнення.








Анонси
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: