UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління почала запроваджувати заходи післядипломної освіти для керівних працівників у сфері заповідної справи України

  
У рамках виконання Закону України “Про природно-заповідний фонд України” за дорученням Міністерства екології та природних ресурсів України в Державній екологічній академії післядипломної освіти та управління 18 грудня поточного року розпочалися перші курси підвищення кваліфікації з екології для керівних працівників установ природно-заповідного фонду. Лекції читають провідні фахівці та науковці в галузі екології та заповідної справи України.
На навчальні курси прибули директори та керівники профільних підрозділів установ природно-заповідного фонду у сфері підпорядкування Мінприроди України, зокрема Карпатського біосферного заповідника, національних природних парків: Яворівського, Мезинського, “Бузький Гард”, “Кременецькі гори”. В цілому, перші курси охопили більше половини керівних працівників національних природних парків, заповідників та ботанічних садів.
Перед слухачами 19 грудня виступив директор Департаменту екомережі та природно-заповідного фонду Клід Віктор Васильович, який, привітавши присутніх зі святом Святого Миколая, коротко зупинився на питанні післядипломної освіти керівних працівників установ природно-заповідного фонду міністерства, інших питаннях діяльності їх адміністрацій. 20 грудня зі слухачами курсів бесіду провів Унгурян Павло Якимович, голова підкомітету з питань доходів державного бюджету Комітету з питань бюджету Верховної Ради України, Народний депутат України. Він доповів про державні пріоритети держави в сфері екології на 2018 рік та детально цікавився справами з фінансуванням та матеріально-технічним забезпеченням в парках та заповідниках.
Програма перших курсів підвищення кваліфікації з екології була розроблена Державною академією у співпраці з спеціалістами Департаменту екомережі та природно-заповідного фонду. Це свідчить про початок великої спільної роботи у сфері розбудови післядипломної освіти та підвищення якості управління на теренах заповідних установ України. Опрацьовуються  спеціальні курси для профільних спеціалістів цих установ: з питань організації та ведення науково-дослідних робіт, еколого-освітньої діяльності, функціонування служби державної охорони, інвентаризації об’єктів рослинного та тваринного світу, природних оселищ, навчання спеціалістів ГІС технологій.
На виконання доручення міністерства Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління скеровує максимальні зусилля на поєднання кращого українського та європейського досвіду, закликає долучитися до цього процесу німецько-український Проект «Підтримки природно-заповідних територій України».
 
Відгуки кращих слухачів курсів:
 
         Рибак Микола Петрович, директор Карпатського біосферного заповідника:
«Курси підвищення кваліфікації директорів заповідників та парків, організовані Держакадемією, є важливим кроком в післядипломній освіті працівників заповідної справи. Пропоную долучити Карпатський біосферний заповідник для розгляду можливостей роботи виїзних засідань на базі заповідника».

 
Симоненко Ніна Василівна, директор національного природного парку «Мезинський»:
«Цілком правильно, що підвищення кваліфікації в галузі екології розпочали з директорів парків. Дуже цікавими були лекції провідних вчених та професорів України, організовані кафедрою заповідної справи Державної академії . Буду спрямовувати свій молодий колектив на досягнення  сучасних європейських результатів задля покращення охорони та відтворення особливо цінних природних комплексів парку».

 
Биляк Михайло Васильович, директор національного природного парку «Яворівський»:
 
«Це перші системні курси, організовані спільно Мінприроди та Держакадемією для фахівців природно-заповідної галузі. Потреба для підвищення кваліфікації дуже велика. Зокрема, слід висвітлити питання земельних відносин, залучивши фахівців Держгеокадастру. Надзвичайно важливим є освітні заходи для працівників Служби державної охорони із залученням представників правоохоронних органів. Крім цього, хочу наголосити на сучасних вимогах та засобах підвищення кваліфікації. Практичні заняття доцільно проводити на виїзді в парках, проводити круглі столи за участі профільних фахівців ЦОВВ, освоїти всі профільні напрями діяльності заповідних установ».
Анонси
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so' - Cannot open "/usr/local/php54/lib/php/extensions/no-debug-non-zts-20100525/fileinfo.so"

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: