UA
EN
111
2222
UA
EN
Розділи

28 квітня – День охорони праці


(Переклад з польської мови: «Передбачай, готуйся та реагуй  на кризи. Став  на здоров’я та безпеку праці»)
 
  Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006, щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці, в Україні відзначається День охорони праці.
   За рекомендацією Міжнародної організації праці гасло зазначеного заходу в 2021 році: «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи БЗР».

ІНВЕСТУЙТЕ  ЗАРАЗ  В  ЕФЕКТИВНІ  СИСТЕМИ  БЕЗПЕКИ
   Глобальна  пандемія COVID-19 суттєво впливає  майже на всі аспекти праці - від загрози зараження вірусом до втрати робочих місць у багатьох ключових секторах економіки, занепаду бізнесу, тимчасового закриття підприємств та організацій, зниження мобільності (у тому числі й авіаперевезення) та вплив на  ланцюги поставок. Широкомасштабне використання віддаленої роботи під час карантину дозволяє працівникам проявляти нові можливості, але й  створює  потенційні загрози (зокрема, психосоціальні ризики). Міжнародна організація праці (МОП) закликає (на основі досвіду, отриманого в екстремальних  умовах) ужити заходів, які допоможуть ліпше керувати безпекою праці та ефективніше захищати здоров'я працівників.
   Нинішня криза засвідчила, що потужні та ефективні системи управління БЕЗПЕКИ  ТА ГІГЄНИ ПРАЦІ мають ключове значення в процесі реагування на надзвичайні ситуації та охорони здоров'я населення. МОП звертає увагу на необхідність побудови стійких (надійних та ефективних) систем охорони праці як на національному рівні, так і на рівні підприємств та організацій. Такі системи допоможуть уряду, роботодавцям та працівникам пом'якшити наслідки COVID-19 та обмежити поширення вірусу.
   I. Навчання та висновки з минулих подій (як  успіхи, так і порушення),  аналіз позитивних подій є настільки  важливим, як і акт порушення.
   II. Постійний моніторинг ситуації - моніторинг є найважливішим у цьому відношенні показником,  він  дозволяє  вимірювати безпеку та гігієну праці на робочому місці, тобто  отримати  попередження  ще  до нещасного випадку чи професійного захворювання.
   III. Реагування -  поточне усунення порушень, визначених під час     проведення  обстеження робочого місця.
  IV. Передбачати - тобто передбачати небажані події, і перш за все, швидке реагування та  уникнення  потенційних збоїв в роботі.

ВСЕСВІТНІЙ  ДЕНЬ  ОХОРОНИ  ПРАЦІ  ОРГАНІЗОВУЄТЬСЯ  І  ПРОВОДИТЬСЯ  ПРОФСПІЛКАМИ
   Для профспілок 28 квітня - «Міжнародний день пам’яті жертв нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань». Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) закликає профспілки у всьому світі відзначати цьогорічний День під гаслом: 
                                                  Безпека та здоров'я є основним правом на роботі
                                                      (Охорона праці - основне право на роботі)
   МКП приділяє особливу увагу тому факту, що внаслідок пандемії  мільйони людей у ​​всьому світі захворіли на COVID-19 на робочому місці. Отже, проблеми безпеки та гігієни праці стали як ніколи важливими та необхідними. Профспілки наполягають на тому, що будь-які дії уряду та підприємств не повинні ставити економічні вигоди вище людського життя.

ДІЇ НА ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ
   Кабінет Міністрів України затвердив  Програму стимулювання економіки  для  подолання  наслідків  епідемії COVID-19.
   У програмі передбачені ініціативи за такими напрямками: доступ до фінансів, ринків та інфраструктури; дерегуляція, модернізація та розвиток.  Окрім того, важливою частиною програми  є системна та ґрунтовна підтримка вітчизняного виробника. Принциповим пріоритетом є створення робочих місць та сплата податків в Україні.
   Програма передбачає широкий спектр методів підтримки, зокрема, допомога  у   просуванні експорту, доступні кредити, грантові програми, а також розширення участі малого та середнього бізнесу в державних закупівлях.
   В Євросоюзі   у відповідь на кризу, спричинену пандемією, для підтримки польської економіки Міністерство розвитку, праці та технологій Польщі представило  План роботи та розвитку, що  охоплює три ключові сфери: пряма допомога, новий напрямок та імпульс розвиткуВін передбачає забезпечення роботи, розвитку та безпеки, а для підприємств -  підтримку безперервності бізнесу.     Діяльність професіонала з охорони праці,  полягає у тому, щоб бути упевненим у безпеці своїх працівників.
   Колектив Галузевого навчального центру з питань охорони праці Державної  екологічної академії післядипломної освіти та управління вітає всіх працівників та професіоналів  з  охорони  праці  України  з  Міжнародним Днем охорони праці!
   Зичимо успішної та безпечної праці !

Ігор САЛІЙк.т.н., директор Галузевого навчального центру з питань охорони праці Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління.
Володимир КИЯШКО, к.т.н., завідувач  кафедри  промислової  безпеки  та  охорони  праці Державної  екологічної академії післядипломної освіти та управління.
Анонси
Інформуємо, що згідно з п.2.2 «Інструкції з оформлення документів  для подання робіт  на здобуття Національної премії України імені  Бориса Патона», 23 квітня 2024 р. відбудеться  Вчена рада  ДЕА, де  буде розглянуто цикл робіт на тему «Доктрина захист...
17.04.2024
Дату проведення курсів буде визначено після формування групи слухачів (кількість місць обмежена), про що буде повідомлено всім заявникам і буде надіслано пакет договірної документації та рахунок на оплату.  Орієнтовно початок проведення курсів планується у другій декаді березня 2024 року....
22.02.2024
Постійно діючі курси відбудуться у дистанційному режимі.Мета – підвищення кваліфікації та професійної компетенції у вирішенні пріоритетних екологічних завдань у сфері поводження з небезпечними відходами. В процесі навчання слухачі набудуть знання щодо нормативно-правових вимог у сфери по...
29.11.2023